7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żurek żeniaty

Smaczna, zdrowa, sycąca potrawa. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

Żurek (zakwas) – 300 ml;
Woda – 2 litry;
Seler - 1/2 szt.;
Marchew – 1 szt.;
Pietruszka (korzeń) – 1 szt;
Grzyby suszone – 2 garście;
Ziemniaki – 3-4 szt.;
Duża cebula – 1 szt.;
Olej – 2-3 łyżki;
Czosnek – 2-3 ząbki;
Sól – do smaku;
Pieprz – do smaku;
Majeranek – do smaku.

Przygotowanie:

Godzinę przed gotowaniem grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby zmiękły.

Seler, marchew, pietruszkę, obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Jarzynę, grzyby i ziemniaki ugotować (grzyby potrzebują więcej czasu żeby zmiękły niż ziemniaki i jarzyna!).
Po ugotowaniu seler, marchew i pietruszkę wyjąć (można z tego zrobić potem jakąś sałatkę).

W międzyczasie pokroić cebulkę i przesmażyć na złoto na oleju.
Do wywaru z jarzyny wlać żurek, dodać zmiażdżony czosnek, uzupełnić przegotowaną, gorącą wodą. Zagotować.
Dodać przesmażoną cebulkę.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Kuchnia śląska. Przepis przerobiony na vege. W wersji ovo-vege można zupkę podawać z jajkiem na twardo. Można ją również przyrządzić bez ziemniaków, albo podawać z ziemniakami tłuczonymi (ale wtedy to już nie będzie żurek żeniaty).
Dla zaskoczenia biesiadników można żurek podawać nie w talerzu, a w chlebie (specjalnie wypieczone chlebki w kształcie miseczki z pokrywką). W wielu domach żurek jest tradycyjną potrawą wielkanocną.
Nadesłał(a) czarownica, dnia: 2008-03-19 19:20:04.654
Źródło/autor przepisu: Moja Mama, korekta na vege: ja.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

no jakoś nie tak... ale to faktycznie, jak wspomniał Dogeen kwestia zakwasu. Żurek za kwaśny, wręcz cierpki. Próbowałam dodać trochę cukru, ale nie pomaga.
Może jak mnie najdzie ochota spróbuję jeszcze raz na własnym zakwasie. ;)
samiris 2010-10-24 23:35:32.561

Zurek wspanialy. Rezultat oczywiscie zalezy od jakosci zakwasu.Uzylem wlasnego, tygodniowego z maki zytniej razowej i musze przyznac, ze bylem pod wrazeniem wysmienitego smaku oraz konsystencji. Prosty w przygotowaniu i zdrowy zur na zakwasie.Gratuluje zaczarowana Czarownico.
Dogeen 2008-06-22 15:18:21.094

To była moja pierwsza próba z żurku z zakwasu i, niestety, nieudana. Nie oceniam, ale serc domowników (i mojego) nie podbiła.
arahja 2008-03-24 18:53:26.248

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Żurek cały domowy (bez ograniczeń)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żurek wegański z butelki (wegańska)
Żur lub żurek Babci Jutki (wegańska)
Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami (lakto-wege)
Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi (ovo-wege)
Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej) (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas