7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka szopska

Kuchnia bułgarska. Nazwa sałatki wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

3-4 pomidory
2 ogórki
2 cebule
3 papryki dowolnego koloru
25 dag sera solan (podpuszczkowy ser solankowy z mleka owczego lub krowiego, o specyficznym ostrym, słonym smaku)
olej/ oliwa
sok z cytryny
pieprz
ew. sól

Przygotowanie:

Z papryki usunąć ogonek i nasiona. Składniki pokroić w niewielkie kawałki i wymieszać ze sobą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

O ! Osobiście polecam tę sałatkę. Ile razy byłam w Bułgari, prawie zawsze jadłam do obiadu szopską :)
lavitsef 2011-06-21 14:08:53.955

Oryginalna szopksa ma 2 składniki pomidory i ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z solną i pieprzem ( opcjonalnie może być bez niczego ) a na to potarty ser kozi bułgarski ( podobny smak ma feta kozia , ) ewentualnie posypana czubricą
verona_bober 2010-04-22 16:20:31.165

Zamiast ser solan, "oprószam" warzywa startym na małych oczkach serem feta. Przed starciem najzwyczajniej w świecie zamrażam fetę, żeby dała się utrzeć.
~daszka 2009-07-30 13:09:42.023

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka Caprese (lakto-wege)
Sałatka z amarantusem 2 (wegańska+miód)
Sałatka z jajek (ovo-wege)
Sałatka wielosmakowa (lakto-wege)
Sałatka pod gruszą (lakto-wege)
Sałatka z biedrzeńca (ovo-wege)
Sałatka z kurkami (lakto-wege)
Sałatka warstwowa (ovo-wege)
sałatka z sucharków (bez ograniczeń)
Sałatka fasolowa (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas