7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chrupiące pieczone kosteczki tofu

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 kostka tofu (200 g)
mąka (biała lub razowa)
drożdże piwne w płatkach
olej/ oliwa
sok cytrynowy
sól
pieprz
kurkuma
curry (lub inne przyprawy, jak wolicie)
bazylia suszona (lub zioła prowansalskie lub oregano też pasują)

Przygotowanie:

Kroję tofu w kostkę (ok. 1x1 cm) i wkładam do naczynia przeznaczonego do piekarnika (u mnie jest szklane). Polewam tofu oliwą, sokiem z cytryny i solą (robię to na oko, więc ciężko powiedzieć, jakie to ilości, ale trzeba troszkę tego dodać, bo inaczej tofu nie będzie miało smaku). Potem przyprawiam resztą. Delikatnie mieszam tofu. Posypuję całość drożdżami piwnymi, dość obficie oraz mąką, też obficie (efekt jest jak z cukrem pudrem). Mieszam delikatnie i jeszcze raz posypuję mąką. Zobaczycie, że tofu się obtoczy w tej mieszance i mąki nie będzie widać. Polewam jeszcze raz oliwą (troszkę).

Wkładam do piekarnika na 180°C. Trzeba ok. 40 min., aby się zarumieniło. Smacznego!
Nadesłał(a) vegAnka007, dnia: 2008-09-05 04:48:47.221
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Po ostatnich perypetiach z tą potrawą postanowiłam dopisać, że jeśli po spróbowaniu czuć mąkę to oznacza, że trzeba jeszcze długo piec.

Więc nie radzę wyrzucać i mówić "fuj", tylko pac do piekarnika na dobre 20 minut.

Mi dopiero za którymś z kolei razem wyszło to właśnie takie dziwne i wtedy ratowałam... jajkiem. Było ok, no ale przecie miało być wegańskie, więc jak następnym razem znowu wyszło dziwne to postanowiłam dłużej piec. I teraz jest ok. Wszystko chyba zależy od tego ile się mąki nasypie, jak za mało to wychodzi takie bagno surowe :P
Mja 2009-05-08 08:30:26.014

dziekuje Mja za komentarz. Masz racje ze trzeba pilnowac piekarnika, chociaz ten pierwszy raz. u mnie jednak trwa 40 min zanim sie zarumieni.
vegAnka007 2009-04-08 15:25:46.956

Mam stary piekarnik, który pamięta jeszcze czasy PRL-u (tego nawet ja nie pamiętam :P), a tofu robione tym sposobem zawsze jest gotowe po max 15 min, więc radzę podejść do czasu podanego w przepisie z dystansem i nie zostawiać żarełka samopas, bo zastaniecie tofu-węgielki ;)
Za pierwszym razem prawie mnie to spotkało, na szczęście lubię lekko przypalone ^^
Mja 2009-04-07 19:12:44.733

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
Pieczone tofu (wegańska)
Pieczone pomidory z tofu (wegańska)
Sałatka: prażona quinoa z chrupiącym tofu, pomidorem i zielonym groszkiem (wegańska)
Kosteczki sojowe w pieczarkach (wegańska)
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony) (wegańska)
Pieczone burgery z wędzonym tofu i bobem (wegańska)
Brokuły z kapustą pekińską i pieczonym tofu (wegańska)
Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką (wegańska)
Sos z tofu z gałką muszkatołową do pieczonych warzyw (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas