
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Jabłecznik mamyPrzepis na pyszny jabłecznik mojej mamy. Świetny na święta, przyjęcia i nie tylko ;)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:Na ciasto:
200 g masła 125 g cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów wiórki kokosowe Na wierzch: 1 kg jabłek 125 g cukru 1 szczypta cynamonu 100 ml białego wina 4 łyżki rumu Kruszonka: 175 g mąki 100 g masła 100 g cukru cukier puder Przygotowanie:
Ciasto:
Masło ukręcić na puszystą masę, dodawać po trochu cukier, cukier waniliowy i jajka. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, przesiać, zmieszać z migdałami. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać wiórkami kokosowymi. Włożyć ciasto, podciągnąć do góry brzegi. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C). Wierzch: Jabłka obrać, pokroić w cząstki, osunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon, wlać białe wino. Gotować 5 minut, dodać rum. Lekko schłodzić. Z mąki, masła i cukru sporządzić kruszonkę. Koniec: Masę jabłkową rozłożyć na cieście i posypać kruszonką. Piec jeszcze 20 minut, posypać cukrem pudrem. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jabłecznik (napój) (wegańska)Jabłecznik z amarantusem (bez ograniczeń) Jabłecznik na kruszonce (lakto-wege) Angielski jabłecznik (wegańska) Jabłecznik / ciasto z jabłkami (wegańska) Chłodnik wg. mojej mamy (lakto-wege) Murzynek mojej mamy (bez ograniczeń) Jabłecznik z przecierem jabłkowym i bakaliami (wegańska) Jabłecznik z herbatnikami i orzechowym wierzchem (wegańska) Jabłecznik - surawka (bez pieczenia) (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |