7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym

Przerobione z niewegetariańskiego przepisu. Zaskakujące połączenie smaków to jest to, co tygrysy lubią najbardziej ;)

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

opakowanie kotletów sojowych
bulion do namoczenia kotletów + ew. jakieś przyprawy
ostra papryka czerwona
zioła prowansalskie
troszkę pieprzu cayenne
mąka (do obtoczenia)
olej (do smażenia)

ok. 2 szklanek soku jabłkowego (nada się zwyczajny, z kartonika)
kilka gałązek natki pietruszki
czosnek - 4 ząbki lub więcej, nawet blisko pół główki
duuużo szczypiorku (też zależy od upodobań)

Przygotowanie:

Kotlety przygotowujemy jak zazwyczaj (można ugotować w samym rosołku, można dodać jakieś przyprawy). Następnie wrzucamy do zamykanego pojemniczka, obsypujemy przyprawami, zamykamy pojemnik i potrząsamy. Odstawiamy na bok, co by się przegryzło :)

W tym czasie siekamy zieleninę i czosnek (ten w plasterki lub słupki). Ilość czosnku zależy od upodobań - ja dodaję blisko pół główki :), ale można poprzestać na 4 ząbkach.

Wracamy do sojaczów - do pojemnika wsypujemy mąkę (tak, aby po potrząśnięciu obkleiła dokładnie każdy kotlecik - od tego zależy gęstość sosu). Następnie rzucamy kotlety na rozgrzany olej (ma pokrywać dno) i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Dodajemy czosnek, a gdy puści aromat podlewamy ok. szklanką soku. Dusimy chwilkę i dodajemy posiekaną zieleninę i resztę soku (tak, aby osiągnąć pożądaną konsystencję sosu). Należy doprowadzić do wrzenia, a potem już można szamać :)

Wskazówki i uwagi:

Najlepsze z pieczywem - ja tylko tak to jadam :) Choć z ziemniakami też może być git ;)
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2008-11-18 23:23:12.409
Źródło/autor przepisu: przerobione na wegańskie - http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2615
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Mój ulubiony sposób na sojacze! Za każdym razem troche modyfikuję: inne przyprawy albo dodatki, np. pieczarki. Dzisiaj z przyprawa ziołową, porem, obtoczone w mące razowej.
anatemka 2012-07-29 09:49:20.314


Z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub surówką z kisz.kapusty - rewelacja! Kotlety wyszły naprawdę fajne, choć chyba nie do końca dobrze je doprawiłam. Sos też należy moim zdaniem dosolić, żeby jego smak był bardziej harmonijny. Poza tym zamiast/oprócz ziół prowansalskich ogromnie pasuje mi tu imbir, pieprz ziołowy, może też listek laurowy i cząber lub tymianek. Tak żeby całość była słodko-kwaśno-słona i odpowiednio aromatyczna :)
patrycccja 2011-03-20 10:28:43.655

Niestety nie miałam zieleninki ale smak i tak przemiło mnie zaskoczył :)) Gratulacje dla autorki!
Aradia 2010-04-07 13:44:59.593

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyszna sałatka z tofu, warzywami, mleczkiem kokosowym i sosem sojowym (wegańska)
Kotlety sojowe w sosie pomidorowym z ananasem i kukurydzą (wegańska)
Błyskawiczna pomidorowa pasta (lub sos) z kotletów sojowych (wegańska)
Kotlety sojowe z sosem grzybowym z proszku (wegańska)
Kotlety sojowe 2 (ovo-wege)
Kotlety sojowe (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska)
Sos chrzanowo-jabłkowy (lakto-wege)
Sos jabłkowo czosnkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas