Farsz:
Mak opłukać - wsypać go do miski, zalać wodą, zamieszać, wylać nieczystości, które wypłynęły na wierzch. Czynność można powtórzyć. Odcedzić, włożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem sojowym. Gotować przez 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić, zmielić w maszynce (używając sitka o najmniejszych otworach) lub w blenderze.
W rondelku podgrzać olej, dodać mak, słód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki, drobno posiekane orzechy laskowe oraz skórkę pomarańczową. Pogotować przez 2-3 minuty mieszając. Farsz ostudzić.
Ciasto pierogowe:
Mąkę przesiać do płaskiej miski, posolić, stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 7-10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Przygotowanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkować (można po połowie ciasta), średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę.
Pierożki wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości (sprawdzić czy są już miękkie zaraz po wypłynięciu na powierzchnię wody).
Odgrzewać we wrzącej wodzie.
Wskazówki i uwagi:
Można również smażyć pierożki na gorącym oleju, aż do zbrązowienia.
SMACZNEGO!
Na stronie źródła znajduje się przepis w wersji niewegańskiej.
Nadesłał(a) xgabrielllex,
dnia: 2008-12-20 01:18:39.055
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/pierozki_z_makiem/przepis.html
~ewa-gotuje.pl 2014-12-10 16:44:44.559