7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Hummus

Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!

Średnia ocena: [4.848837209302325 z 86 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [81]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej

2-3 średnio czubate łyżki tahini (pasty sezamowej)
1-2 nieduże ząbki czosnku
ok. 8 łyżek oliwy, najlepiej extra vergine
ok. 6 łyżek soku z cytryny
max. 1 płaska łyżeczka soli

w wersji light zmieniamy proporcje niektórych składników:
- 3 łyżki oliwy
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek wody

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę bardzo dokładnie blendujemy razem z pozostałymi składnikami aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności regulujemy gęstość dodając odrobinę wody.

Oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc dodając odpowiednie ich ilości możemy "dobrać" smak pasty do naszych preferencji.

Wskazówki i uwagi:

[*] Jeśli używamy suchej ciecierzycy, należy ją namoczyć na 8-12 godzin, najlepiej na noc. Następnie gotować 50-60 min. w świeżej, nieosolonej wodzie z dodatkiem 1/2-1 łyżeczki sody (bez sody gotowanie zajmie 6-7 godzin). Aby pasta był smaczna, ziarenka powinny być miękkie również w środku! Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i studzimy.

Hummus podajemy z pitą lub innym pieczywem i warzywami lub piklami.

Ciecierzyca to inaczej groch włoski. Popularnie, choć niepoprawnie zwany też cieciorką.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-02-04 20:47:11.054
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

wyszło mi zbyt cytrynowe. co zrobić?
Olenika92 2015-07-19 12:56:05.764

Świetny :) Tylko trzeba dodać wody przy miksowaniu :)
ewelinajiao 2015-02-03 10:53:37.21

Ja dodaje jeszcze nasion słonecznika. Trzeba dać wtedy więcej oliwy lub wody jak kto woli. Smacznego
debik78 2015-01-28 17:38:44.193

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mój hummus (wegańska)
Cebulowy hummus (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Domowe tahini do hummusu (wegańska)
Hummus z czarnymi oliwkami (wegańska)
Hummus z czosnkiem, kolendrą i imbirem (wegańska)
Hummus z chrzanem (bez czosnku) (wegańska)
Hummus z dodatkiem oleju lnianego (wegańska)
Pita, hummus & kwiaty nasturcji (wegańska)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas