7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Torcik ryżowo-jabłkowy



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szkl. ryżu
2 szkl. mleka
4 jajka
cukier (ilość w zależności od gustu - ja lubię nie za dużo)
4 łyżki masła
1 kg jabłek
cynamon
opcjonalnie:
- rodzynki
- orzechy
- inne bakalie

tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
+ śmietana i cukier puder do podania

Przygotowanie:

Ryż zagotować z mlekiem tak, by całe mleko zostało wchłonięte przez ryż. Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Zrumienić 4 łyżki masła. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Do ryżu dodać żółtka, masło, jabłka i cynamon. Można dodać rodzynki, orzechy i inne bakalie. Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wszystko wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Masę włożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku aż wierzch się zrumieni. Podawać polany śmietaną i posypany cukrem pudrem.
Nadesłał(a) katasza, dnia: 2009-03-25 19:59:48.421
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Torcik jabłkowy z borówkami (bez ograniczeń)
"Zapiekanka" ryżowo-jabłkowa bez pieczenia (wegańska)
Torciki owocowe (bez ograniczeń)
Torcik z Nutelii :) (bez ograniczeń)
Czekoladowy torcik (wiedeński) (wegańska)
Malinowy torcik "serowy" z nerkowców (wegańska)
Zupa jabłkowa (lakto-wege)
Zupa jabłkowa 1 (ovo-wege)
zapiekanka jabłkowa (bez ograniczeń)
Konfitura jabłkowa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas