
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:pół kilo kalafiora i/lub brokułów, co kto lubi ;)
sól dwa duże ziemniaki jeden pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych sos: dwie łyżki masła 1 por 1 ząbek czosnku trzy łyżki mąki pszennej 300 ml mleka 75 g startego sera pół łyżeczki papryki w proszku dwie łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie:
Kalafior i/lub brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy 10 min., po czym odcedzamy i w tej samej wodzie przez 10 min. gotujemy ziemniaki pokrojone w drobną(!) kostkę. Odcedzamy.
Układamy kalafiory i/lub brokuły na dnie dosyć wysokiego naczynia żaroodpornego, na nich kładziemy pomidora pokrojonego na osiem ćwiartek :P, a na to wykładamy ziemniaki. Przygotowujemy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodajemy mąkę i smażymy ok. minutę cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy mleko, wsypujemy 2/3 sera, paprykę i posiekaną natkę. Gotujemy aż ser się rozpuści i przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy resztą sera. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Wskazówki i uwagi:Moim zdaniem lepiej smakuje jeśli pomieszamy brokuły z kalafiorem ;)
![]() Źródło/autor przepisu: na podstawie "Kuchnia wegetariańska" (seria "z kuchennej półeczki")
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:zapiekanka z kalafiora i brokułów (bez ograniczeń)Zapiekanka z kalafiora w śmietanie (lakto-wege) Zielona zapiekanka: brokuł, fasolka i groszek (lakto-wege) Puree z brokułów (wegańska) Brokuł z porem (wegańska) Kotlety z kalafiora (ovo-wege) Budyń z kalafiora (bez ograniczeń) Pakora z kalafiora (wegańska) Krem z kalafiora (wegańska) Sałatka z brokułów i oscypka (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |