
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1,5 szklanki płatków owsianych
4 szklanki mąki razowej 2,5 szklanki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru ok. 3/4 szkl. wody (20 łyżek ;p) ok. 2 szklanki oleju 0,5 kg suszonych daktyli 3 pomarańcze 2 słoiki powideł po garści: orzechów włoskich, skórki pomarańczowej, moreli suszonych, rodzynek i co kto jeszcze lubi :D cukier + woda na glazurę Przygotowanie:
Z płatków, mąki razowej i zwykłej, cukru, wody i oleju zagnieść kruche ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.
Daktyle posiekać. Pomarańcze sparzyć, wyszorować, pokroić razem ze skórką i dodać do daktyli (ja zwykle daję 2,5 ze skórką i 0,5 obranej). Gotować, podlewając wodą przez ok. 15 min, do rozgotowania daktyli. Zmiksować i wystudzić. Ciasto podzielić na 4 części - 3 większe i jedną mniejszą. Z pierwszej dużej rozwałkować placek (jeśli ciasto nie daje się rozwałkować można "wykleić" nim blachę). Na to wyłożyć marmoladę pomarańczowo-daktylową. Rozwałkować/wykleić drugą warstwę ciasta, przełożyć powidłami i przykryć trzecim plackiem. Z czwartej, mniejszej części ulepić "węża" i zrobić obwódkę na placku. Piec ok. 60 min w 180 stopniach (dobrze jest położyć odrobinkę luźnego ciasta na wierzch i po godzinie na nim sprawdzić, czy już się upiekło. Z wody i cukru ugotować glazurę (tzn. rzadki lukier) i polać/posmarować nią upieczone ciasto, na to wysypać bakalie. Smacznego! Wskazówki i uwagi:Niektóre proporcje mogą wydawać się dziwne, ale to dlatego, że robiłam ciasto i na bieżąco zapisywałam ilości składników:D
Nadesłał(a) Olga,
dnia: 2009-04-14 10:47:39.436
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:![]() Dwie uwagi: 1. Zapominamy i w ogóle nie zawracamy sobie głowy żadnym wałkowaniem! To nie jest strudel z białej mąki. W ten sposób od razu oszczędzamy sobie niepotrzebnych stresów, a i tak mamy doskonały efekt. 2. Daktyli nie trzeba kroić na kawałki przed duszeniem (co jest dość upierdliwe), bo i tak dość szybko rozgotują się na piękną masę :) * to, że jest go dużo to zaleta! :D ogia 2013-05-05 15:06:35.053 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Robiłam ciasto wczoraj i jestem raczej rozczarowana. Po pierwsze proporcje są kosmicznie duże - ciasta wychodzi zdecydowanie za dużo. Po drugie - w ogóle nie chciało się lepić, a o rozwałkowaniu nie było mowy. Dolną warstwę "wykleiłam" a kolejne już wykruszyłam. Smak po upieczeniu taki sobie - jak dla mnie zbyt gorzko-pomarańczowe. Dla mnie strata nerwów ;) Irre 2013-03-30 16:56:42.439 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Mazurek figowo-pomarańczowy (lub daktylowo-pomarańczowy) (wegańska)Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska) Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską) (wegańska) Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska) Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege) Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska) Kruche ciasto ze sliwkami (lakto-wege) Kruche ciasto na tartę (lakto-wege) Kruche ciasto z truskawkami (bez ograniczeń) Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
magonia 2014-04-19 10:20:21.551