7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka soczewicowa z tofu, warzywami i ziemniaczanym kożuszkiem

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Potrawy z ziemniaków" Jenny Stacey, ale odrobinę go przerobiłam. Zapiekanka jest bardzo syta i kaloryczna, ale naprawdę smaczna.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

kożuszek:
0,5 kg ziemniaków
łyżka mleka
łyżka masła
2 łyżki posiekanego tymianku

farsz:
300 g czerwonej soczewicy
pół pora
łodyga selera naciowego
brokuł średniej wielkości
2 marchewki
175 g wędzonego tofu
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
mieszanka ziół
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
ser żółty

Przygotowanie:

Aby przyrządzić kożuszek należy ugotować ziemniaki. Następnie dokładnie odcedzić, dodać mleko, masło i tymianek, rozgnieść na gładką masę.

Farsz: ugotować soczewicę. Por i seler drobno posiekać. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki, oba składniki uparować lub ugotować na półmiękko. Na rozgrzanej patelni smażyć przez 5 minut por, seler, brokuł i marchewkę. Dodać tofu, soczewicę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Ser pokroić w grubsze plasterki (około 0,5cm) lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, nałożyć mieszankę warzywną, dokładnie wygładzić, na nią położyć ser żółty, a na górę ziemniaczany kożuszek. Zapiekać przez 35-40 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Kożuszek dosyć trudno się nakłada, bo jest gęsty. Najlepiej zrobić to łyżką, nabierać małe ilości i wygładzać.
Naczynie żaroodporne (czy też brytfanka) powinno być przykryte, aby kożuszek się nie przypalił kiedy środek jest jeszcze nie gotowy. Można ściągnąć pokrywkę parę minut przed końcem zapiekania, aby kożuszek się zarumienił.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-03 21:05:33.71
Źródło/autor przepisu: książka "Potrawy z ziemniaków" Jenny Stacey
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Zrobiłam bez tofu, a zamiast brokuła dałam fasolkę szparagową. Do farszu warto dodać sosu sojowego. Finalnie wyszło przepyszne :)
Lilly Lill 2017-01-31 14:37:49.069

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i tofu (lakto-wege)
Zapiekanka ziemniaczana z piwem (lakto-wege)
Zapiekanka ziemniaczana z porem (bez ograniczeń)
Sierpniowa zapiekanka ziemniaczana (bez ograniczeń)
Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa (wegańska)
Ziemniaczki w orientalnym sosie soczewicowym z warzywami (wegańska)
Zapiekanka z tartych warzyw (wegańska)
Zapiekanka z tofu ze słonecznikiem (wegańska)
Zapiekanka warzywna z tofu (wegańska)
Zapiekanka ze szpinaku i tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas