
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Zupka NAM BOInspirowana kuchnią malezyjską, a dokładniej mówiąc zupą podawaną w nieistniejącej już, niestety, warszawskiej restauracji "Zielony Świat". Nie znamy oryginalnego przepisu, ale Wojtek starał się odtworzyć TEN smak :) Charakterystyczny aromat nadają jej olej sezamowy i świeża kolendra. Chociaż zupa jest pyszna nawet bez obu tych dodatków, to dla wielbicieli oryginału są obowiązkowe :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:włoszczyzna: 4 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, 1 por
olej do smażenia 1 czerwona papryka spora kapusta pekińska (ok. 700-750g) ew. kilka świeżych pomidorów lub puszka krojonych, bez skórek ew. 1 suszony grzyb "śnieżny" / "śnieżka" (smardz tajlandzki - taki biały, karbowany, tworzący kule) [*] opcjonalnie: kolendra (liście) koncentrat pomidorowy wg. uznania, powiedzmy czubata łyżka sól pieprz, ew. pieprz ziołowy sos sojowy słodka papryka w proszku - sporo odrobina chili lub ostrej papryki w proszku opcjonalnie: olej sezamowy makaron ryżowy Przygotowanie:
Te proporcje są na szaloną ilość zupy, dlatego albo musicie je zmniejszyć do swoich potrzeb albo będziecie potrzebowali 4 lub 5-litrowy garnek :) My zawsze robimy duuużo, żeby było na 2 dni.
Marchewkę kroimy w krążki. Seler i pietruszkę przekrawamy na kilka kawałków, żeby móc je później wyjąć. Pora starannie myjemy. Do garnka wlewamy trochę oleju, rozgrzewamy, wrzucamy warzywa i je "podsmażamy" ok. 5 minut, żeby dały więcej aromatu i szybciej zmiękły - marchewka zmieni nieco odcień, a całość będzie pięknie pachniała. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kwadraciki paprykę (może być 1x1cm) oraz obrane i pokrojone pomidory (można pominąć i później dodać więcej koncentratu). Smażymy jeszcze chwilę i wlewamy wodę (do 2/3 objętości garnka). Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po 10-20 min. wyjmujemy selera, pietruszkę i pora. Grzyby namaczamy na chwilkę w wodzie (zwykłej, nie gorącej). Kiedy trochę zmiękną, odkrawamy nieduże kawałki (odrzucając "korzonki") i do zupy. Dodajemy też kapustę pekińską pokrojoną w spore, kilkucentymetrowe kwadraty. Dopełniamy wodą, żeby wszystkie warzywa były przykryte. Gotujemy 10-15 min. Jeśli dodajemy kolendrę, to dosłownie pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku. Używając sosu sojowego naturalnie ograniczamy się z solą, bo sos sam w sobie jest słony :) Z olejem sezamowym też trzeba uważać - wystarczy niewiele, bo ma bardzo mocny, dominujący smak. Uwielbiam jego aromat :) ale nie można przesadzić. Chili dodajemy w zależności od upodobań - zupa może być całkiem łagodna albo ostra jak diabli ;) Makaron ryżowy namaczamy w lekko osolonej wodzie wg. wskazań na opakowaniu. Podajemy razem z zupą. Wskazówki i uwagi:[*] Smardz tajlandzki można dostać w sklepach z egzotyczną żywnością (w W-wie np. w Asian House przy Poznańskiej, a na wagę w sklepiku Asia Tasty w Hali Mirowskiej) i na http://www.grzybowysklep.pl/ (choć tu chyba drożej niż kupowałam w zwykłych sklepach). Jeśli nam ich zabraknie, to nie będzie tragedii, choć maja fajną, chrupiącą konsystencję.
W oryginale zupka Nam Bo była podawana bez tych wszystkich warzyw, tylko z pomidorami, makaronem i wędliną sojową czy czymś takim, z odrobiną kolendry. My jednak bardzo lubimy wersję z warzywami i nigdy ich nie wyrzucamy :) ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:
Uwaga, odkryłam, co bardzo podkreśla smak tej zupy na plus, IMBIR! Gotowany z pozostałymi warzywami korzeń :)
~Marysia 2015-03-03 16:16:49.785 ![]() Inon 2012-06-26 22:56:53.907 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupka jarzynowa z brokułami (wegańska)Zupka jarzynowa z pomidorkiem (wegańska) Zupka brokułowa zabielana (wegańska) Domowa zupka instant (wegańska) Zupka pomidorowa z cukinią i szpinakiem (wegańska) Zupka-krem jarzynowa z porem (wegańska) Zupka krem z kukurydzy ze śmietaną i garam masala (lakto-wege) Bardzo łatwa zupka truskawkowa (na lato) (lakto-wege) Boska zupka szpinakowa z lekką nutką serową (lakto-wege) Papka marchewkowa jako pierwsza zupka maluszka (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2015-03-04 16:04:47.034