
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sałatka: boczniaki smażone z cebulką wiosenną z pomidorowym dressingiemDo tego: kawałek bagietki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:boczniaki (3-4 na osobę)
cebulka wiosenna - dymka (na 2 osoby liczę pęczek) dressing z pomidorami: 1 pomidor 1 szalotka lub 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy ok. 1,5 łyżki białego balsamico lub innego octu winnego sól pieprz Przygotowanie:
Boczniaki:
• Boczniaki dokładnie ocierasz ręcznikiem kuchennym (nie myjesz!), skrapiasz oliwą, oprószasz świeżo zmielonym pieprzem i odstawiasz na 15 minut. • Opłukaną i oczyszczoną cebulkę wiosenną przekrawasz wzdłuż na pół (około 10 cm zielonej części zostawiasz; pozostałą zieleninę kroisz w drobne krążki na dekorację), pędzlujesz oliwą. W międzyczasie robisz dressing: • Pomidora nacinasz w krzyż, wrzucasz na chwilkę do wrzącej wody, ściągasz skórkę, kroisz najpierw w ćwiartki, usuwasz łyżeczką nasiona, pozostałość kroisz w drobną kostkę. • Małą szalotkę (albo pół małej czerwonej cebuli) kroisz w drobną kostkę. • Szczypiorek drobno kroisz (najlepiej nożyczkami); potrzebujesz mieć dwie łyżki. • Mieszasz wszystko z białym balsamico lub innym dobrym octem winnym (ok. 1,5 łyżki), dobrą oliwą (ok. 2-3 łyżki), solą i pieprzem. • Boczniaki i cebulkę smażysz al dente na odrobinie oliwy na patelni albo na ruszcie w piekarniku (ja zawsze mam jednego boczniaka i jedną cebulkę jako próbę, bo można odgryźć i sprawdzić, czy już jest gotowe). • Cebulkę rozkładasz na talerzach, boczniaki układasz na środku, skrapiasz dressingiem (najlepiej łyżką) i posypujesz zieleniną.
Nadesłał(a) ~Kuna,
dnia: 2009-06-10 14:16:40.844
Źródło/autor przepisu: Evil_Princess, http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=18373
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Boczniaki smażone w śmietanie (lakto-wege)Sałatka pomidorowa z marynowanymi cebulkami i pietruszką (wegańska) Pomidorowa sałatka wiosenna z tofu-fetą (wegańska) Sałatka z boczniaków z pomidorami (wegańska) Sałatka "grzybek" (z boczniakami i brokułami) (wegańska) Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie (wegańska) Sałatka wiosenna z ryżem i ananasem (lakto-wege) Chrupiąca tajska sałatka z quinoa z nerkowcami i dressingiem orzechowo-imbirowym (wegańska) Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą (wegańska) Sałatka z boczniaka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i kukurydzą (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |