7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Balsamiczne szparagi z marchewkąPycha i bardzo atrakcyjnie wygląda :) Świetnie komponuje się z ryżem. Można też podać same szparagi, jeśli mamy ochotę na drobną przekąskę, a nie sycący posiłek.
Średnia ocena:
[4.555555555555555
z 9 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pęczek szparagów
pęczek marchewki, najlepiej młodej (czyli gdzieś tak 5 niedużych marchewek) 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia 2-4 łyżki octu balsamicznego sól Przygotowanie:Przygotuj szparagi i pokrój je w kilkucentymetrowe (3-5 cm) kawałki (więcej o szparagach: gotowanie szparagów - przepis podstawowy). Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój skośnie na plastry o grubości 1 cm. Skośne cięcie zwiększa powierzchnię kawałków, co ułatwia obsmażanie no i ładnie wygląda :)
Rozgrzej olej/oliwę na patelni. Wrzuć marchewkę i smaż kilka minut (max. 4 na maksymalnym ogniu na średnim palniku) co jakiś czas mieszając. Zmniejsz nieco gaz, dodaj szparagi, oprósz solą, smaż jeszcze 2-3 min. co jakiś czas mieszając. Po tym czasie szparagi powinny być prawie gotowe. Zrób między warzywami wgłębienie, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i przez chwilę (max.pół min.) pozwól, żeby się podsmażył. Wymieszaj wszystko razem, dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze chwilę, aż marchewka będzie wystarczająco miękka, a na warzywach utworzy się balsamiczna otoczka. Gotowe :) Podaj natychmiast, np. na ryżu. Wskazówki i uwagi:Ostatnio ogromnie mi zasmakowały szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem. Myślę, że używane tam sok z limonki/cytryny i słód zbożowy spokojnie mogą zastąpić w tych szparagach ocet balsamiczny.
W przepisie zachowałam oryginalne wskazówki dotyczące czosnku. Następnym razem wrzucę go raczej razem ze szparagami lub chwilkę później. Mniej kombinowania :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2009-06-12 13:51:45.936
Źródło/autor przepisu: summertomato.com (z minimalnymi zmianami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Smakowało mi obłędnie nim nie dodałam octu balsamicznego. po jego dodaniu smak i aromat czosnku zanikł. Okrojoną wersję będę praktykować:) MEDeah 2011-05-25 20:11:22.203 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Truskawki w occie balsamicznym (wegańska)Sałata z winegretem z octem balsamicznym (wegańska & RAW) Pory w sosie balsamicznym na zimno (wegańska) Deser z awokado z octem balsamicznym (wegańska) Balsamiczny sos winegret do sałat (wegańska) Surówka z truskawek i szpinaku z octem balsamicznym (wegańska & RAW) Fasolka szparagowa z cebulką i sosem balsamicznym (sałatka) (wegańska) Sos do sałaty(-ki) z octem balsamicznym i czosnkiem (winegret) (wegańska) Naleśniki ze szparagami i beszamelem (bez ograniczeń) Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Solshine 2016-05-14 17:58:47.025