7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem

Efektowne, a niezbyt czasochłonne danie. Pyszne na ciepło i na zimno.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto kruche:
mąka
masło
zimna woda
ew. żółtko i odrobina proszku do pieczenia
możemy też dodać np. suszone pomidory, pestki, etc.

bułka tarta do wysypania foremek

nadzienie:
szpinak
czosnek
oliwa do smażenia
bundz słony
prażone pestki dyni albo orzechy włoskie lub pinoli (pinii)
pomidor
tarty ser do posypania (u mnie grana padano, może też być oscypek)

Przygotowanie:

Ciasto kruche: zagniatamy szybko (składniki powinny być silnie schłodzone), władamy do lodówki na pół godziny (ciasto można też przygotować wcześniej i zamrozić).

Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wypełniamy ciastem, ugniatamy je i nakłuwamy delikatnie (można obciążyć np. suchą fasolką); pieczemy do lekkiego zbrązowienia.

Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, wrzucamy na oliwę z płatkami czosnku, odparowujemy.

Ostudzone tartaletki wypełniamy szpinakiem, bundzem, posypujemy prażonymi pestkami dyni (nadają lekko orzechowy smak), na wierzch kładziemy plastry pomidora, posypujemy serem. Pieczemy do roztopienia serów i lekkiego zbrązowienia całości.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć formy do muffinek.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: 2009-06-14 21:36:40.222
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

to taki ser, chyba goralski :)
katasia 2011-11-22 22:03:32.178

Wygladają bardzo elegancko; jedno małe pytanie co to jest bundz słony-nie spotkałam sie z tą nazwą jeszcze? gdzie to można znaleźć?pozdrawiam
Seberiel 2011-11-21 10:26:41.902

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z grillowanym ananasem i bundzem (lakto-wege)
Paluszki słone z czekoladą (wegańska)
Kruche słone paluszki (wegańska)
Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano (bez ograniczeń)
Křupavé slané preclíky - chrupiące słone precelki (lakto-wege)
Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód)
Taralli - słona przekąska z włoskiej Apulii (wegańska)
Marchewka ostro-kwaśno-słodko-słona (wegańska)
Sałatka z pomarańczy i cebuli z octowo-słoną marynatą (wegańska)
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas