
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ryż po irańskuRaczej nie róbcie tego w swoim ulubionym garnku - tak na wszelki wypadek, gdyby ryż wyszedł zbyt rumiany ;)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ryż, np. 0,5kg (najlepszy jest basmati)
olej, 2 łyżki sól, łyżeczka opcjonalnie: - kilka ziemniaków - kurkuma - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Przygotowanie:
1. Umyć ryż i namoczyć na około 30 min. Odlać wodę.
2. Przesypać ryż do garnka, zalać wodą 1 cm ponad poziom ryżu, dodać sól. 3. Gotować przez około 5 min. od momentu zagotowania wody, często mieszając, do momentu aż ryż zacznie być lekko miękki. 4. Wysypać ryż na sitko i przelać zimną wodą. 5. Do garnka (umytego po gotowaniu ryżu) wlać olej, posmarować nim również brzegi i wsypać ryż. Na ryż można położyć ze 2 łyżeczki masła (w wersji wegańskiej oleju lub oliwy), będzie lepszy. 6. Przykrywkę owinąć bawełnianą ściereczką i zakryć szczelnie garnek. 7. Gotować na małym ogniu około 25 min. 8. Kiedy ryż jest gotowy, podstawić duży talerz lub tacę, przewrócić garnek "do góry nogami". Powinna wyjść taka "babka" z ryżu. Na górze będzie miała chrupiącą skorupkę, w środku sypki ryż. Można jeszcze w punkcie 5, przed wsypaniem ryżu, położyć na dno garnka (na olej) plasterki surowego ziemniaka (1cm) bądź wysypać jakiś wzorek z kurkumy. Będzie wówczas nasza babka ładnie ozdobiona na górze pieczonymi ziemniaczkami bądź pomarańczowym wzorkiem, lub jednym i drugim :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
ryżu nie miesza się podczas gotowania,powstają w nim kanaliki powietrzne, przez które uchodzi para wodna i ryż nie przypala się.
qetrab 2011-11-04 08:06:15.167 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ryż z jagodami (lakto-wege)Ryż po Kantońsku (ovo-wege) Soczewica z ryżem (wegańska) Ryż pomidorowy (wegańska) Ryż z cieciorką (wegańska) Ryż z cukinią (wegańska) Pomidorowa z ryżem (wegańska) Majonez z ryżu (wegańska) Ryż a la Motek (wegańska) Ryż z parowaru (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Przepis bardzo dobry-byłam w Iranie i tam robią tak samo. Warto spróbować.
~paulina 2013-05-10 17:47:35.142