7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)

Średnia ocena: [4.655172413793103 z 29 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [25]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka kukurydziana
mąka pszenna (biała lub razowa; podobno gryczana też się spisuje nie najgorzej, choć ciasto jest wtedy bardziej lepkie :)
olej
sól

Przygotowanie:

1 część mąki kukurydzianej gotujemy w 2 częściach wody z łyżką oleju i pół łyżeczki soli. Kiedy zgęstnieje, dodajemy drugą łyżkę oleju i mieszamy.

Kiedy będzie już zimne, dodajemy tyle mąki pszennej, aby zagnieść elastyczne ciasto. Dzielimy na kuleczki i wałkujemy placuszki. Każdy kładziemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Smażymy tak chwilę z obu stron.

Wskazówki i uwagi:

Póki co, dla sprawdzenia przepisu, zrobiłam wersję najbezpieczniejszą, z białą mąką pszenną, ale na wegedzieciaku robili już różne wersje :)

Zojka3: "Zrobiłam, zrobiłam :D Super przepis, jeszcze muszę nabrać wprawy żeby je bardziej pocienić ale są świetne. Robiłam z mąką razową orkiszową..."
Quatrolibro: "tak, gryczana zamiast pszennej, ale te gryczane trochę się lepiły podczas wałkowania i trzeba było dużo podsypywać. Te z żytnią razową były łatwe w robieniu i bardzo smaczne."
Dżo: "ja też zrobiłam wczoraj, pyszne, właśnie jem na śniadanie z nadzieniem meksykańskim :-) , trzeba tylko bardzo uważać przy pieczeniu aby za długo nie trzymać na patelni, mi wyszło kilka podpłomyków zamiast tortilli :D"
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-06-18 10:18:28.818
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Karolina
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Genialny przepis! Wyszły pycha, a ja robiłam pierwszy raz, więc niezdecydowanym polecam!
Magfe 2015-09-30 22:23:13.962


Przepis rewelacja :) dzisiaj wyprobowany i przekazany dalej :)
ryzio 2013-05-29 00:59:50.027

Zrobiłam dzisiaj, z improwizowanym sosem a'la meksykański i wyszło genialnie! Na szklankę mąki kukurydzianej wyszło mi około 0,5 kg mąki białej pszennej, olej dolewałam zarówno przed gotowaniem mąki jak i po, oraz tuż przed wałkowaniem. Tortille wyszły idealne, wałkowały się bez problemu (podsypywane mąką). Nie rozrywały się, piekły szybciutko i były naprawdę IDEALNE :). Niebo w gębie, na pewno niedługo to powtórzę! :)
TNT 2013-05-04 17:17:16.114

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tortilla z farszem z grochu i cebuli (wegańska)
A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska)
Sałatka dość elastyczna (wegańska)
Gołąbki bez zawijania (wegańska)
Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska)
Tortilla (placki) (lakto-wege)
Tortilla razowa (ovo-wege)
Tortilla z nadzieniem (wegańska)
Tortilla szybka i prosta (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas