7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sojowe hard-curry z brzoswkiniami

Narodziło się pewnego deszczowego dnia w Krakowie, kiedy to Jobłek, przed lodówką stanąwszy, nie znalazł w niej pocieszenia. Zaczął więc grzebać po szafkach, odkrywając w nich zapomniane lądy...

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 duże cebule
tyle oleju, ile potrzeba do podsmażenia dwóch dużych cebul
szczypta soli
cynamon
curry
można dodać trochę czosnku, jeśli się lubi
wiórki kokosowe
4 połówki brzoskwiń z puszki
kotlety sojowe albo gulasz sojowy (z reguły ok. pół opakowania)

Przygotowanie:

Cebule kroimy na kawałki rozsądnej wielkości. Ocierając łzę pomiędzy cebulami, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przyprawy (oprócz czosnku, bo jak doda się go za wcześnie, to robi się gorzki). Pokrojone cebule wrzucamy na patelnię, dodajemy tyle wiórków kokosowych, ile uznamy za stosowne, i mocujemy się z puszką.pl brzoskwiń (warto uprzednio sprawdzić, czy mamy w domu otwieracz). Wyjmujemy cztery połówki i kroimy w średnią kostkę, a następnie całość zalewamy pozostałym w puszce.pl syropem. Wrzucamy kotlety lub gulasz - nie trzeba namaczać, chodzi o to, żeby nasiąknęły powstałymi na patelni wspaniałościami.

Następnie możemy wstawić ryż (bo potrawa z ryżem świetnie się komponuje) i wyjść z domu, ewentualnie do drugiego pokoju, bo zapach tego dania wywołuje hard-currowy ślinotok. Po 15-20 minutach gotowe do jedzenia :)
Nadesłał(a) ~jobłek, dnia: 2009-06-21 18:52:47.0
Źródło/autor przepisu: poranny głód i pusta lodówka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Świetnie napisany przepis! I marchewkowe kwiatki - prześliczne! :)
Luna7 2013-05-08 00:01:03.68

Użyłam świeżych brzoskwiń - przy okazji robienia dżemu miałam pokrojone, podgotowane owoce. Najpierw podsmażyłam cebulę (lepiej byłoby dodać mniej, żeby sos był ładniejszy), później dodałam przyprawy, a po chwili resztę. Dorzuciłam kurkumy żeby poprawić kolor. A soli więcej niż szczypta. Mi smakuje :) Doprawiłam tak, żeby było mocno aromatyczne i lekko pikantne, co fajnie kontrastuje ze słodyczą brzoskwiń.
patrycccja 2010-08-30 20:50:17.702

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Curry z ciecierzycą, kostką sojową i warzywami (lakto-wege)
Kostka sojowa w sosie curry a`la "kurczak" (wegańska)
Curry z cukini, brokuła i granulatu sojowego (wegańska)
Curry z kotletów sojowych z ananasem, orzechami i rodzynkami (wegańska)
Kostka sojowa (lub granulat) curry z rodzynkami i kokosem (wegańska)
Ryżowe curry z kotletem sojowym i soczewicą (wegańska)
Kostka sojowa po hawajsku - z curry, brzoskwiniami i ananasami (wegańska)
Potrawka sojowo-pieczarkowa (z kotletów sojowych) z curry i natką (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas