7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i papryką

Uwielbiam zapiekanki, a to jest jedna z moich ulubionych. Robię ją już od paru lat. Pierwsza robiła ją moja mama i przez ten czas przeszła już parę modyfikacji.

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

500 g makaronu nitki (czasem używam spaghetti)
500 g sera żółtego (im więcej tym lepiej :)
400 g pieczarek
po połowie papryk: czerwonej, żółtej i zielonej
1 duża cebula
2 jajka
papryka słodka
chilli
zioła prowansalskie
przyprawa do zapiekanek lub do pizzy
sól
pieprz
olej do smażenia i wysmarowania formy

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki pokroić w małe paski. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim cebulę na złoto, dodać starte pieczarki, a gdy woda puści, doprawić i dodać posiekaną paprykę. Dusić aż papryka lekko zmięknie (ale nie za bardzo) w razie czego podlewając wodą.

Do dużego naczynia przełożyć makaron, usmażone pieczarki z papryką i 2/3 startego sera, dodać 2 surowe jajka i przyprawy (w mojej wersji mocno ziołowo), dokładnie wymieszać (najszybciej łapką).

Naczynie żaroodporne (najlepiej takie z pokrywką) wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego masę, górę posypać serem żółtym, ziołami i papryką.

Zapiekać około 45 minut w temperaturze 150°C. Pod koniec zapiekania na parę minut można ściągnąć pokrywkę, aby ser się przyrumienił.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-22 11:56:42.986
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Na zdjęciu wygląda mega smacznie :) Jutro robię! Na pewno będzie pycha- bo jak makaron z serem i pieczarkami może nie być pyszny? ;)
ankaopolanka 2011-03-24 20:50:14.986

Wlasnie się piecze. Mniam, mniam. Juz się głodna zrobiłam.
~Silverka 2010-04-29 15:02:52.987

przepis rewelacyjny, właśnie zjadłyśmy zapiekankę z koleżanką. Jednak nieco ją zmieniłyśmy- zamiast makaronu nitki- dałyśmy penne rigate (rurki) i to chyba był dobry wybór! nie polecam kłaść na wierzch sera w plastrach bo w piekarniku robi się z niego ...skorupa :) wspaniały przepis na makaronowe danie :)))
~evorka 2010-03-19 16:44:42.972

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i brokułem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z papryką i serami (lakto-wege)
Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami (lakto-wege)
Zapiekanka a'la musaka z ziemniakami, pieczarkami, papryką i żółtym serem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z fetą i ziołami (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z groszkiem i porem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowa z pekinką i soczewicą (wegańska)
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa z granulatem (lakto-wege)
Zapiekanka makaronowo-sojowa z warzywami (wegańska)
Sałatka makaronowa z papryką i fasolkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas