7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Drożdżówki - ślimaczki kokosowe

Warto je zrobić, bo chociaż ich przygotowanie trochę trwa, to smak nam to oczekiwanie nagrodzi ;)

Średnia ocena: [4.833333333333333 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [21]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

115 ml mleka kokosowego
115 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub świeże ziarenka wanilii
450 g mąki
25 g (ok. 1/4 szkl.) wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru trzcinowego + troszkę cukru do posypania bułeczek
40 g tłuszczu (np. 1/3 szklanki oleju)
1 łyżeczka drożdży

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy, dobrze zagniatamy. Zostawiamy ciasto przykryte ściereczkę na godzinę w ciepłym miejscu, żeby urosło. Następnie dzielimy je na 12 części i zostawiamy na kolejne 10 minut.

Potem z każdej części robimy wałeczek i zwijamy w ślimaczki. Ślimaczki układamy na wysmarowanej olejem blasze i odstawiamy na kolejne 45 minut. Bułeczki posypujemy z wierzchu cukrem, można też troszkę skropić je mlekiem koko.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego :)
Naprawdę warto je zrobić.
Nadesłał(a) Fafik, dnia: 2009-07-18 17:17:22.96
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis ze strony : http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/na-pocieszenie/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego dodałam po prostu drugą porcję kokosowego, zrezygnowałam też z dodawania oleju (bo mleko kokosowe samo w sobie jest tłuste) i dorzuciłam dwa razy tyle wiórków kokosowych. Drożdżówki wyszły pyszne. :)
Rzeczywiście jest trochę dużo czekania, ale to jak z każdym drożdżowym- w międzyczasie możemy zrobić coś innego. :)
Olexy 2013-09-20 22:37:42.149

Ciasta drozdzowe pieczemy w 180`C. Musi rosnac powoli.
~efka72 2013-07-20 18:43:05.49

Moje wyszły super tylko że nie były jakieś super puszyste a twarde.... Ne wiem czemu :(
Wyszło że dałam troche mniej mąki.
Piekłam 15 min.
lovela5 2012-07-30 13:49:55.47

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Słodkie drożdżówki na zakwasie, z nadzieniem kokosowo-karobowym (wegańska)
Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe (wegańska)
Ziemniaczane smażone ślimaczki (wegańska)
drożdżówka, która zawsze się udaje (bez ograniczeń)
Drożdżówki z tofu (wegańska)
Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
Drożdżówka z rodzynkami i przekrętem (wegańska)
Wegańskie drożdżówki cynamonowe (wegańska)
Bulion warzywny ze "ślimaczkami" żytnimi (wegańska)
Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas