
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chiliDostałem kiedyś słoik od koleżanki... Otworzyłem i przeżyłem przepiękną przygodę smakową. Mieszanka słodko-kwaśna z dużą dawką ostrości... Bardzo łatwe do przyrządzenia, choć długotrwałe...
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2,5-3 kg ogórków gruntowych
2-3 łyżki soli 8 łyżek oleju 0,5 kg cukru 1,5 szklanki octu spirytusowego 3 łyżeczki chili (lub więcej - ale na własne ryzyko) główka czosnku Przygotowanie:
Ogórki umyć. Jeśli są średniej wielkości - przekrajać wzdłuż na połówki, jeśli są większe - na ćwiartki (bez obierania!). Zasypujemy solą i zostawiamy na min. 3 godziny (jak mamy czas, to może to być nawet 4-5 godzin).
Dokładnie odlewamy wodę, polewamy ogórki podgrzanym olejem, przemieszamy. Gotujemy cukier połączony z octem, następnie zalewamy ogórki, dosypujemy chili i rozgnieciony czosnek. Całość ponownie mieszamy i zostawiamy na kolejne 3 godziny (ja dociskam ogórki w miednicy jakimś obciążonym naczyniem). Bierzemy słoiczki, pakujemy do nich ciasno ogórki (robią się fajnie elastyczne) i dopełniamy pozostałą zalewą - powinno nam bez problemu wystarczyć to, co zostało na dnie naczynia. Nie dodajemy już żadnej wody - wystarczy zakręcić słoiki. Na drugi dzień już mają piękny smak, a po tygodniu są - dla lubiących pikantność - delicjami :) Wskazówki i uwagi:Znając smak i nazwę wyszukałem w sieci wiele tak nazywających się przepisów. Jako inspirację wykorzystałem przepis z forum www.dobrakuchnia.com
Spotkałem się też z wersją, by ogórki chwilę zagotowywać - ja tego nie robię, a i tak trzymają mi się po parę tygodni - ale jak długo mogą być przechowywane? Nie wiem, bo potem za szybko je wyjadam... ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() izabeli 2014-08-27 02:50:20.104
Panie "zabrzanin", dziekuje za przepis, doskonale sie sprawdza(ja dorzucam gozdziki, raczej mielona papryczke chili i troche curry). A do Pana "jacek": na litosc, zadnej wody, przepisy uwazniej czytac, to zalewa Panu zostanie.Do sloiczka odlac i... wykorzystywac np. do winegretow i sosow wszelkich. Wykonac!
~belgowa 2014-08-25 15:03:16.244 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ogórki w zalewie curry (wegańska)Marynowane ogórki z sezamem (wegańska) Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska) Czarne oliwki marynowane w aromatycznej oliwie z oliwek z chili (wegańska & RAW) Makaron po meksykańsku (wegańska) Naleśniki po meksykańsku (bez ograniczeń) Fasolka po meksykańsku (wegańska) Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW) Ogórki konserwowe (wegańska) Ogórki małosolne (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zrobiłam wczoraj kolejną porcję, chyba już piątą w tym roku :))) Uwielbiam przetwory bez pasteryzacji.
I potwierdzam to co Belgowa mówi: ta zalewa jest rewelacyjna jako sos do sałatek - nie wylewać.
Genialny przepis, dzięki Zabrzanin :)
~Marta 2014-08-27 11:00:07.316