7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zupa pieczarkowa z serowymi kluseczkami
Średnia ocena:
[5.0
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [8]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:60 g pieczarek
2 łyżki oliwy do smażenia 1 łyżeczka masła 3 średnie pory (bez liści) 2,5 szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 2 łyżki gęstej śmietany 4 gałązki tymianku kluseczki serowe: 1 jajo 3-4 łyżki bułki tartej 50 g startego parmezanu 2 łyżki grubo startego innego żółtego sera sól Przygotowanie:Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plastry pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną.
Aby zrobić kluseczki, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast gdy się zetną. Przekładamy do miseczek, zalewamy zupę, na wierzchu posypujemy listkami tymianku.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-07-26 14:23:01.781
Źródło/autor przepisu: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/zupa-pieczarkowa-z-serowymi-kluseczkami/ autorka: Ewa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Robiłam już dawno, ale zapomniałam dodać komentarz- PYCHOTKA!;)
~Sara 2011-08-27 11:10:59.949
w zasadzie to obojętne. Wiadomo, że jeżeli użyje się kostki, to smak zupy będzie mniej "szlachetny", ale to w niczym nie przeszkadza
ryfka 2011-01-13 15:48:31.845 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zupa szpinakowa/pokrzywowa z kluseczkami (wegańska)Mleczna, migdałowa zupa z dyni z lanymi kluseczkami (bez ograniczeń) Naleśnik z farszem pieczarkowo-serowym (bez ograniczeń) Zupa pieczarkowa z grzankami (lakto-wege) Błyskawiczna zupa pieczarkowa (wegańska) Zupa pieczarkowa z ziemniakami (wegańska) Zupa pieczarkowa z papryką i ziołami (bez ograniczeń) Kono-zupa pieczarkowo-maślana (lakto-wege) Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną (wegańska) Zupa serowa z serka topionego (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Bardzo dobra zupka chociaż ja nie robiłam do niej klusek serowych, sama w sobie jest wystarczająco treściwa. Następnym razem dodam więcej pieczarek. Podsmażyłam je i pora wcześniej na patelni z sosem sojowym, dodaje fajnego smaczku, zamiast śmietany był dżogurt i wywar z gotowania grzybów mun, który sobie zostawiłam. Polecam :).
VegePancur 2011-11-10 13:56:16.174