7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sałatka na ciepło z brązowego ryżu i soczewicyAgnieszka: "Jako wegetariańskie zapychacze dobrze się sprawdzają podawane na ciepło sałatki. W tej dzisiejszej tylko część warzyw jest duszona, zresztą nie za długo. Reszta dodawana jest do ciepłych składników na surowo, tym sposobem nie pozbawiamy się tego, co w jarzynach najwartościowsze. Bardzo lubianym przez nas dodatkiem jest francuska ciemnozielona soczewica du Puy. Gotuje się szybko i ozdabia sałatkę małymi ziarenkami. Pochodzi z Le Puy-en-Velay w Owerni w środkowej Francji."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:180 g brązowego ryżu
2 łyżki oliwy extra virgin 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 gałązki selera naciowego 130 g soczewicy du puy 1,5 szkl. bulionu warzywnego 2 pomidory 3 łyżki drobno posiekanych listków mięty 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 100g liści świeżego szpinaku 2 łyżki orzeszków piniowych sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Przygotowanie:Gotujemy ryż do miękkości. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez ok. 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojony w plasterki seler. Dodajemy opłukaną soczewicę, zalewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości soczewicy (ok. 20 min).
Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, miętę, natkę, szpinak i uprażone orzeszki. Miksujemy ze sobą składniki sosu, zalewamy nim sałatkę i ostrożnie mieszamy.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-08-05 10:42:42.837
Źródło/autor przepisu: Agnieszka, http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/salatka-na-cieplo-z-brazowego-ryzu-i-soczewicy/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciepło-zimna sałatka z pomidorów i soczewicy z pestkami (wegańska)Ragout z brązowej soczewicy II (bez ograniczeń) Żółta sałatka z brązowym ryżem, papryką, kukurydzą, ananasem, mandarynką i sosem curry (bez ograniczeń) Ryż brązowy z kapustą (wegańska) Brązowy ryż z bakaliami (wegańska) Sałatka szpinakowa na ciepło (lakto-wege) Papryka z brązowym ryżem z mikrofali (wegańska) Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw (wegańska) Brązowy ryż "take-ninjin" (wegańska) Brązowy ryż ze szpinakiem (z "resztek") (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |