7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tarta śliwkowa

Pyszna tarta owocowa na lato. Nie mam zdjęcia bo znikła za szybko!



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

ciasto kruche:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 kostki (10 dag) masła
5 łyżek cukru pudru
żółtko
łyżka śmietany (opcjonalnie)

+ tłuszcz (margaryna lub masło lub olej) i bułka tarta do wysypania formy, jeśli forma nie jest silikonowa

nadzienie:
3 łyżki powideł śliwkowych
10-12 śliwek
spore jabłko
białko
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru

+ forma o średnicy ~30 cm

Przygotowanie:

Ciasto:
Ciasto kruche nie powinno się "rozgrzać". Dlatego najpierw wrzucamy masło do mąki i drobno siekamy nożem tak, aby masło pokroić w jak najdrobniejsze kawałeczki i możliwie jak najlepiej połączyć z mąką.
Następnie dodajemy resztę składników (cukier, żółtko i ew. śmietanę) i szybko zagniatamy.
Zawijamy w folię do żywności (żeby nie przeszło zapachem cebulki, czy co tam trzymamy w lodówce) i wkładamy do lodówki na godzinę.

... Przez godzinę czytamy gazetkę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Mam nadzieję, że nie włożyliście do zamrażalnika, bo jeśli tak to już zamarzło :)
Ale zakładam że nie, więc rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę.
Aha - ja mam formę silikonową, więc nie muszę jej niczym smarować. Ale jeśli używacie czegoś bardziej tradycyjnego, to oczywiście pamiętajcie, żeby ją posmarować tłuszczykiem (margaryna lub masło lub olej) i wysypać bułką tartą.
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w 180°C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
• śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki
• obieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki
• ubijamy białko z cynamonem i cukrem

Po kwadransie wyjmujemy ciasto i:
• smarujemy je powidłami
• układamy plasterki jabłka na całej powierzchni
• ubite białko rozsmarowujemy na jabłkach
• układamy śliwki (skórką do dołu, bo inaczej cały sok wycieknie)

I na koniec ponownie pieczemy ciasto przez 15 minut na 180°C.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Pomysł z użyciem białka zaczerpnęłam od Reny: http://www.puszka.pl/przepis/2831-tarta_z_wegierek.html
Nadesłał(a) ~kinga, dnia: 2009-08-08 16:33:46.266
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śliwkowa tarta z Liege (ovo-wege)
Placek śliwkowy (bez ograniczeń)
wino śliwkowe (wegańska)
Śliwkowo - czekoladowy "tulipan" (lakto-wege)
Zupa jabłkowo - śliwkowa (lakto-wege)
Chutnej śliwkowo-gruszkowy (wegańska)
placek śliwkowy dla Agnisi (bez ograniczeń)
Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Zupa dyniowo - śliwkowa (wegańska)
Piernik orkiszowy śliwkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas