7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Mleko sojowe o smaku kokosa lub wanilii



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szkl. soi
1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii
1/3 łyżeczki soli
3 łyżeczki miodu lub słodu lub ew. cukru

Przygotowanie:

Soję zalać wodą i pozostawić na noc.

Rano wylać wodę i przepłukać soję pod bieżącą wodą. Następnie dodać 3 szkl. wody na 1 szkl. napęczniałych ziaren i miksować w blenderze do uzyskania konsystencji śmietany. Otrzymaną miksturę przecedzić przez lnianą ściereczkę. Masę pozostałą na ściereczce ponownie zblendować z 1 szkl. wody i ponownie przecedzić.

Otrzymane mleko gotować przez 15 min. dodając 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. wiórków kokosowych lub kilka kropli wanilii do smaku. Posłodzić miodem dopiero po odstawieniu z ognia, najlepiej tuż przed spożyciem.

Wskazówki i uwagi:

Mleko sojowe można przechowywać w lodówce przez okres ok. 5 dni.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mleko lub śmietanka kokosowa ze świeżego kokosa (wegańska)
Mleko sojowe (wegańska)
Mleko sojowe i tofu (wegańska)
Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska)
Mleko sojowe bez soli i cukru (wegańska)
Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Mleko sojowe czekoladowo-bananowe (napój) lub lody (wegańska)
Deser: mleko sojowe z bananem i amrantusem (wegańska)
Kawa z cynamonem/wanilią (wegańska)
Ryż bananowy z cynamonem i wanilią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas