7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkoweNiby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
Średnia ocena:
[4.888888888888889
z 9 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [15]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:chleb biały lub razowy, może też być bułka - najlepiej, żeby pieczywo nie było zbyt świeże
olej lub oliwa do smażenia (nie extra vergine) opcjonalnie: - zioła, np. oregano, zioła prowansalskie, koperek - czosnek świeży Przygotowanie:Pieczywo pokroić w kostkę o krawędzi 0,5 do 1 cm. Dlatego właśnie nie powinno być za świeże - wtedy się bardzo trudno kroi :) Aha, lepiej też, żeby na wierzchu nie było żadnej posypki, bo może się przypalać. Grzanki razowe będą oczywiście bardziej kwaskowe w smaku, ale to już zależy co komu pasuje.
Olej lub oliwę (w zależności od rodzaju zupy i własnych preferencji) rozgrzać nieco na patelni - powinna być szeroka, żeby dało się pomieścić pieczywo w niezbyt grubej warstwie. Wrzucić kostki (bez okruchów, bo będą się przypalać) i szybko zamieszać, żeby nie wychlały oleju tylko te, co na dnie. Można dosypać ziół dla aromatu :) Zmniejszyć ogień i smażyć co jakiś czas mieszając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przełożyć z patelni jak tylko będą gotowe. Robiąc grzanki czosnkowe należy najpierw, na chłodny olej, wrzucić pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Smażyć przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Wtedy wrzucić pokrojone pieczywo. Wskazówki i uwagi:Grzanki dodawać do zupy w ostatniej chwili, żeby nie namiękły :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2009-08-27 17:37:31.213
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
A ja robię na patelni grillowej i ją tylko lekko smaruję olejem. Gdzie się da, unikam przesmażonych olejów. A takie grzanki są tak samo pyszne i chrupiące. Jak się ma niedosyt, to można grzanki wrzucone do zupy pokropić oliwą (można czosnkową czy rozmarynową) - nie zdążą sflaczeć:)
~Jo 2020-09-25 15:13:14.441
Super
~Jay 2020-09-08 06:36:26.768 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Grzanki ziołowo-czosnkowe z serem (lakto-wege)Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi we włoskim stylu (lakto-wege) Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami czosnkowymi (lakto-wege) Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami (wegańska) Zupa krem z porów z grzankami czosnkowymi (wegańska) Dip czosnkowo-ziołowy (lakto-wege) Zupa-krem cebulowa z grochem i grzankami czosnkowymi z chleba żytniego (wegańska) Sos ziołowo-czosnkowy na zasmażce (lakto-wege) Sos vinegrette czosnkowo-ziołowy (wegańska) Grzanki serowo-czosnkowe (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Lena 2023-05-15 15:08:02.038