7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paczuszki z dynią lub cukinią

Średnia ocena: [4.777777777777778 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

ciasto:
0,3 kg mąki pszennej
0,2 kg maki żytniej razowej
drożdże (5 dkg)
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
trochę wody

farsze dyniowy i cukiniowy:
pół małej dyni
dwie małe cukinie
dwie cebule
sól
pieprz
zioła i przyprawy do wyboru (np. szałwia i ostra papryka do dyni, natka do cukini)

Przygotowanie:

Rozczynić drożdże. Kiedy trochę urosną, dodać mąkę, wodę, sól i zagnieść dość twardą kulę ciasta. Rozwałkować płasko, wykrajać szklanką kółka.

Tuż przedtem przygotować dwa farsze - dyniowy i cukiniowy, czyli zetrzeć każde warzywo na grubej tarce, dodać posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Ja dziś do dyniowego dodałam świeże listki szałwii i ostrą paprykę w proszku. Do farszu cukiniowego dałam dużo zielonej pietruszki. Oczywiście to kwestia wolnego wyboru :)

Na każdy jeden wycięty krążek nałożyć trochę farszu, przykryć drugim krążkiem, do połowy naokoło je zlepić, wziąć do ręki, i doładować do tak powstałej kieszeni jeszcze trochę farszu, zalepić do końca naokoło.

Kłaść paczuszki na nasmarowaną olejem blachę i piec około 25-30 minut.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: 2009-08-30 20:53:00.289
Źródło/autor przepisu: uległam zachwytom nad przepisem z www.kwestiasmaku.com, przerobiwszy ciasto na wegańskie :P
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


paczuszki są rewelacyjne! zrobiłam te z cukinią ale doprawiłam je czosnkiem, chili i bazylią :) super przepis :)!
zamrucz 2012-11-08 20:35:24.459

Mnie sie wydaje prosty, bo farsz robi sie z surowych warzyw- nie trzeba farszu jakoś gotowac, przyrządzać- jedynie zetrzec na tarce i doprawic.
kordonia 2010-08-03 18:42:49.183

Przepis wydawał mi się prosty, a okazał się bardzo czasochłonny i kłopotliwy. Posypana solą cukinia momentalnie puściła sok, który utrudniał sklejanie poduszeczek. Po kilku sztukach zaczęłam lepić duże pierogi, które jednak pootwierały się w czasie pieczenia. Nie polecam przepisu początkującym kucharzom.

ALE! W smaku wyborne, smakowały wszystkim, którzy mieli okazję spróbować. Mój farsz był cukiniowo-marchewkowy z cebulą, czosnkiem, bazylią i curry. Pyszne i puszyste, choć następnym razem przyrządzę w inne formie, np. rolady.
xxl 2010-07-20 21:03:51.14

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lasagna z dynią (wegańska)
Spaghetti z dynią (wegańska)
Imbirowe tagliatelle z dynią (ovo-wege)
Placuszki z dynią na słodko (ovo-wege)
Ryż na mleku z dynią (lakto-wege)
Curry z dynią i jabłkiem (wegańska)
Hummus z pieczoną dynią (wegańska)
Zupa z dynią i ciecierzycą (wegańska)
Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege)
Orkiszowe placuszki z dynią, na słodko (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas