7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem

Bardzo proste i smaczne dzięki dodatkowi czosnku i majeranku. Oprócz tego kilka praktycznych porad, opartych na doświadczeniach własnych ;)

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

100g grochu w połówkach
spora cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku (ja lubię dużo)
ok. 3 stołowych łyżek mąki
kasza manna do obtaczania
oliwa/ olej do smażenia

Przygotowanie:

Groch ugotować w wodzie (lub bulionie). Grochu w połówkach nie trzeba moczyć i wystarczy gotować ok. pół godziny. Nie może być rozgotowany.

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć chwilę na oliwie. Gdy będzie szklista, dodać posiekany czosnek, a po chwili majeranek. Groch starannie rozgnieść i dodać do niego cebulę z przyprawami. Jako zagęstnik przygotować zasmażkę z oliwy i mąki. Wymieszać dokładnie z masą na kotlety.

Kotlety obtaczać w kaszy mannie i smażyć na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Ogólne uwagi o smażeniu kotletów:
1. Kotlety nie wchłoną nadmiaru oleju i nie będą się rozpadać, gdy usmażymy je w niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Masa powinna być tak przygotowana, by smażyć ją jak najkrócej. Składniki muszą być gotowe, nie powinno się np. dawać jajek czy surowej mąki, bo będą zbyt tłuste.
3. Masa musi być bardzo sztywna, o konsystencji podobnej do ciasta. Dzięki temu kotlety nie będą rozpadać się przy przewracaniu.
4. Do przygotowania kotletów nie polecałabym nasion, które po ugotowaniu mają rzadką konsystencję, np. fasola mungo, bardzo drobne kasze. Bardzo dobrze nadają się groch, ciecierzyca, fasola i kasze: jaglana, orkiszowa gruba, gryczana itp., a także całe ziarna (żyta, owsa, orkiszu itp.).
Nadesłał(a) _franca_, dnia: 2009-08-30 21:48:35.746
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Świetny przepis! :)
~alison24 2015-05-02 08:40:26.696

Genialne! Polecam wszystkim : ) Generalnie pierwszy zrealizowany przepis z tej stronki i taka uczta dla podniebienia!
P.S. Wam też podczas smażenia ta kaszka się tak przypalała? nie mówię że kotleciki się przypaliły, bo nie , ale częśc kaszki która opadła na olej..
~Lord Zawias 2013-07-31 17:38:33.999

bardzo smaczne;) dzis na obiad byly. Kasza manna dobrze sie sprawdzila w polaczeniu z czosnkiem;)
~Silverka 2010-04-06 17:22:16.048

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z grochu (wegańska)
Kotlety z fasoli z majerankiem (ovo-wege)
Kotlety z pszenicy z majerankiem (wegańska)
Fasola z grochem i czosnkiem (wegańska)
Pasta grochowa z majerankiem i czosnkiem (wegańska)
Proste kotlety z grochu (wegańska)
Aromatyczna pasta z żółtego grochu w pomidorach (wegańska)
Kotlety z soczewicy lub grochu, ryżu i pieczarek (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
Niezwykły pęczak (smażony z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas