
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Taboule (Tabouleh)Sałatka pochodząca z kuchni libańskiej. Oryginalnie robiona z kaszy bulgur, ale ja pokochałam jej podróbę kupowaną w supermarketach we Francji i ten przepis jest najbardziej zbliżony do tego ideału;) Idealna do zabrania na lunch do pracy - sycąca i... raczej bezwonna:)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:375 g kuskusu (ja używam pełnoziarnistego)
500 g pomidorów 500 g ogórków 1 posiekana cebula 1 cytryna 100 ml wody 100 ml oliwy świeża mięta (dużo) natka pietruszki (dużo) sól pieprz Przygotowanie:
Sparzyć pomidory, usunąć skórkę i pestki. Obrać ogórki. Pomidory i ogórki pokroić w drobną kostkę (naprawdę baaardzo drobną). Dokładnie posiekać zioła.
Wymieszać pomidory, ogórki, zioła, sok z cytryny, oliwę i wodę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kuskus i dobrze wymieszać widelcem. Przykryć i odstawić do nasiąknięcia na co najmniej 3-5 godzin. Najlepiej na całą noc. Podawać zimne. Wskazówki i uwagi:Podczas siekania pomidorów i ogórków wypływa z nich sporo soku, który również dodaję do kuskusu. Jak widać w przepisie, kuskusu nie zalewa się wcześniej wodą, żeby napęczniał - chłonie wodę z pomidorów i ogórków oraz niewielką ilość dolanej wody i oliwy. Stąd bardzo ważne jest "leżakowanie" sałatki. Polecam trzymanie się podanych proporcji - sałatka ma idealną konsystencję.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sałatka tabbouleh (tabouleh) (wegańska)Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół (wegańska) Sałatka ryżowa (jak Tabouleh, ale z ryżem) (wegańska) Taboulé / Tabouleh czyli sałatka z kuskusu lub kaszy bulgur (wegańska) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Nie miałam mięty, za to dodałam łychę koncentratu pomidorowego - boskie.
glorie 2012-04-12 21:45:47.43