7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Caponata

Kuchnia sycylijska. Mieszane duszone warzywa, doprawione na słodko-kwaśno, podawane na zimno jako przystawka bądź dodatek do dań nieco treściwszych.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
2 pomidory
2 łyżka kaparów
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka rodzynek
2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia
sól
pieprz
cukier
ocet winny

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w niewielką kostkę, cebulę - w drobną, seler pokroić w centymetrowe kawałki.

Na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebulę, dodać pokrojony w centymetrowe kawałki seler oraz pokrojoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Dodać pokrojone pomidory i dusić razem przez ok. 10 minut.

Bakłażany pokroić w dużą kostkę i usmażyć na złoto na drugiej patelni, a następnie połączyć z resztą warzyw. Dodać kapary, pokrojone oliwki, sparzone wcześniej i odsączone rodzynki. Doprawić na słodko-kwaśno. Wystudzić.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-09-07 21:59:59.986
Źródło/autor przepisu: http://www.palcelizac.pl/przepis/446/caponata/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


pyyyycha, najbardziej zaskakuje wyrazistość smaku przy tak minimalnej ilości przypraw :) ponieważ za późno zorientowałam się, że nie mam pomidorów, użyłam 2 łyżek koncentratu i wyszło super. jeśli macie czas, polecam pokrojonego w kostkę bakłażana oprószyć solą, wymieszać i odsączyć na durszlaku ok. godzinę, wydobędziemy z niego wówczas cały smak, a gorzkiego się pozbędziemy :)
hugable 2012-04-03 18:03:42.46

jejuu, wy chyba strasznie lubicie zmywac ;P nie prosciej byloby usmazyc najpierw baklazana, zdjac, usmazyc reszte i dodac baklazana nie brudzac drugiej patelni?
~ksz 2009-09-27 13:45:14.759

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas