
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sos jabłkowo-czosnkowy 5 smakówEkspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z sałatą z winegretem i pomidorami.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:szklanka jabłkowego musu ze słoika
2 ząbki czosnku sól 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków świeżo zmielony pieprz łyżeczka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy lub z pestek winogron) Przygotowanie:
Raz, dwa trzy i pyszny sos gotowy: czosnek ucieram na tarce o małych oczkach, dodaję do musu i solę. Dodaję łyżeczkę oleju, bo to tłuszcz jest nośnikiem aromatów. Doprawiam pieprzem i mieszanką 5 smaków. Podgrzewam, nie gotuję. I już!
Wskazówki i uwagi:* Jeśli mus zawiera cynamon lub goździki to tym lepiej :)
* Co do pieprzu, to najlepiej użyć biały lub zielony, bo są delikatniejsze i bardziej aromatyczne, ale czarny też będzie ok. * Czosnek można dodawać po trochu, żeby dostosować smak sosu do własnych preferencji. Jeśli zrobi się za mocny, wystarczy nieco dłużej potrzymać go na gazie - czosnek złagodnieje. ![]() Źródło/autor przepisu: przeróbka przepisu na sos jabłkowo czosnkowy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos jabłkowo czosnkowy (wegańska)Pasta fasolowo-sojowa o smaku czosnkowym (wegańska) Sos chrzanowo-jabłkowy (lakto-wege) Sos włoski (czosnkowy) (wegańska) Sałatka z sosem czosnkowym (bez ograniczeń) Sos czosnkowy (z nerkowców) (wegańska) Sos czosnkowy "majonezowy" (wegańska) Wegański sos czosnkowy (wegańska) Rurki (penne) o bogatym smaku - w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i ostrą papryczką (wegańska) Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |