7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Naleśniki ryżowe (bezglutenowe)Ania D.: "Trzeba je tylko zawsze dobrze przyprawiać, bo sama mąka ryżowa jest niesamowicie neutralna w smaku."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: ok. 10 naleśników1 szklanka mąki ryżowej razowej (można zmielić ryż w młynku do kawy, przesiać i twarde pozostałości jeszcze raz zmielić)
1 3/4 szklanki zimnej wody sól 1/8 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki majeranku 1/8 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia 12-to centymetrowy kawałek białej części pora Przygotowanie:Wymieszać mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Pokroić drobno pora, dodać do ciasta z 1 łyżką oleju.
Smażyć niewielkie i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika. Przez moment ciasta wygląda jak gotująca się zupa - jak do wyrzucenia od razu do kosza / wylania, ale nie zdarza się, by jakikolwiek nalesnik się nie udał - mąka ryżowa zespala je doskonale. Kto próbę sił przetrzyma, ten ma naleśniki. Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę.
Nadesłał(a) ~w.d.,
dnia: 2009-10-02 20:53:34.883
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
He he he, pierwszy raz widzę, żeby komentarz był trzykrotnie dłuższy od przepisu. Niestety przepis Kamila nie jest wegański, więc mało użyteczny.
Próbowałam zrobić te naleśniki wczoraj, ale chyba wyszła totalna porażka. W smaku są dobre ale bardzo kruche i nie ma mowy o tym żeby je w jakikolwiek sposób złożyć z nadzieniem. Może nie wyszło dlatego, że użyłam zwykłej mąki ryżowej, a nie razowej. I nie dałam pora, bo nie miałam pod ręką. ~Marta 2013-03-10 15:27:21.245
Zrobiłam Aniu Twoje naleśniki. Zupełnie nie wiem dlaczego z Twojej porcji zrobiłam jednie 5 sztuk. Rady KamilS okazały się bardzo cenne, ale mimo to, coś zrobiłam źle. Naleśniki w smaku są zupełnie ok. Zamiast pora dałam cebulę i czosnek, jednak wyszły dziurawe i bardzo kruche.
Pozdrawiam ~radosna_ja 2010-10-27 15:44:28.044 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe) (ovo-wege) Naleśniki z mąki słonecznikowej bezglutenowe (ovo-wege) Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska) Naleśnik/placek ryżowo-cebulowy z sosem kokosowym (wegańska) Naleśniki owsiano-ryżowe z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska) Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska) Wegańskie jajka bezglutenowe (wegańska) Fasolka po bretońsku (bezglutenowa) (wegańska) Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Aldona 2015-05-21 22:23:02.971