7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka "three beans"

Kultowa amerykańska sałatka, nieodłączna towarzyszka pikników. Polecam, tym bardziej, że jeśli użyjemy fasolki z puszki, wykonanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut. Poniższy przepis to taka moja wariacja na temat:)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* 3 rodzaje fasolek (ja użyłam czerwoną, cannellini i ciecierzycę) - mogą być z puszki, ale ja wolę sama ugotować
* cebulka ze szczypiorkiem / cebula czerwona (ilość zależy od waszych preferencji smakowych:)
* sporo natki pietruszki

marynata:
* 1/4 szklanki oleju (bądź oliwy)
* 1/3 szklanki octu jabłkowego (ja użyłam octu ryżowego z dodatkiem balsamicznego)
* 1/3 szklanki cukru (ja dałam tylko łyżkę)
* sól
* pieprz
* opcjonalnie łyżka musztardy

Przygotowanie:

Fasolki wrzucamy do dużej miski, cebulkę siekamy (jeśli jest to młoda cebulka ze szczypiorkiem, to w cieniutkie plasterki, jeśli czerwona, to w cieniuteńkie półplasterki) i dorzucamy do fasolki. No i jeszcze siekamy natkę.

W małej miseczce mieszamy składniki marynaty. Proporcje podałam orientacyjnie - ilość składników zależy od ilości fasolki:) i tego, jak bardzo lubimy kwaśność octu:))

Fasolę zalewamy marynatą i wsadzamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. I to wsio :), możemy już delektować się smakiem:)
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2009-09-21 10:26:17.794
Źródło/autor przepisu: internetowe przepisy zebrane i przerobione na moje kubki smakowe;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

moja mama znalazła przepis na taką sałatkę, tyle, że dodatkowym składnikiem była tutaj brukselka - i ona naprawdę do tego pasuje :) użyłyśmy fasoli białej, czerwonej i ciecierzycy. pyszności, polecam!
~znikam 2014-02-09 20:33:16.486

Dziś robiłam czystki w lodówce oraz szafkach i w sałatce wylądowały: mix fasoli i pszenicy w oliwie, dużo czarnych oliwek, cebulka ze szczypiorkiem i cały pęczek koperku. D tego sos miodowy: ocet balsamiczny, czosnek, miód, sól, pieprz i musztardę sarepską wymieszałam na gładką emulsję, po czym wlałam olej i roztrzepałam. Dodałam sos do sałatki i wstawiłam na godzinę do lodówki. Sałatka wyszła nawet lepsza niż oryginał,do pracy włożyłam ja pomiędzy dwie kromki chleba tostowego i miałam ucztę:)
lolituma 2010-02-14 23:20:37.814

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka Caprese (lakto-wege)
Sałatka z amarantusem 2 (wegańska+miód)
Sałatka z jajek (ovo-wege)
Sałatka szopska (lakto-wege)
Sałatka wielosmakowa (lakto-wege)
Sałatka pod gruszą (lakto-wege)
Sałatka z biedrzeńca (ovo-wege)
Sałatka z kurkami (lakto-wege)
Sałatka warstwowa (ovo-wege)
sałatka z sucharków (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas