
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Śliwki na zimę (w soku własnym)Nie ja jedna robię je od lat :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg dojrzałych dowolnych śliwek (najlepsze oczywiście węgierki)
300 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie - kto nie lubi, nie musi dodawać) Przygotowanie:
Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół (wzdłuż rowka) i wyjąć pestki.
Połówki śliwek włożyć do dużej miski, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć i odstawić na 3-4 godziny. Potem delikatnie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić do następnego dnia. Cukier powinien rozpuścić się zupełnie. Śliwki włożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałym sokiem, zakręcić i od razu pasteryzować - małe słoiki 7 minut, duże (1l) 15 minut. Wskazówki i uwagi:Tak przygotowane śliwki można wykorzystać w zimie do robienia ciast albo jako dodatek do deserów.
Nadesłał(a) ~zosia,
dnia: 2009-09-23 11:00:24.525
Źródło/autor przepisu: jakaś stara "Kuchnia"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Wiśnie w soku własnym (wegańska)brzoskwinie pasteryzowane we własnym soku (wegańska) Napój ze śliwek suszonych i soku marchewkowego (wegańska) Kremowa zupa owocowa z suszonych śliwek i soku wiśniowego (lakto-wege) Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege) Tofu własnej produkcji (wegańska) Galaretka porzeczkowa (na zimę) (wegańska) Sok malinowy na zimę (wegańska) Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska) Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2014-08-02 18:19:20.348