7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos hawajski do słoików

Wyśmienity sos, który w moim domu zrobił furorę. Idealny w zimie, gdyż świetnie przechowuje się w słoiczkach. Świetnie pasuje do naleśników, ryżu, ziemniaków oraz jako dip do frytek bądź chipsów. Naprawdę godny polecenia!:)
GoVegan!


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka ananasa (zachowaj również zalewę)
1 puszka kukurydzy
2 łyżki soli
10 ząbków czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy (opcjonalnie)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również cebulę, paprykę i ananasa. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli jesteśmy fanami bardziej wyrazistego smaku możemy dodać musztardę i czosnek. Dodajemy zalewę, po czym gotujemy pół godziny.

Następnie zalewę, w której znajdował się ananas w puszce, mieszamy z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej i łączymy z resztą. Gdy całość się zagotuje, przekładamy do słoików, odwracamy je do góry dnem i przykrywamy (np. kocem) aż do wystygnięcia.
Nadesłał(a) aisza, dnia: 2009-09-25 13:18:21.28
Źródło/autor przepisu: moja mama :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Najlepszy sos słodko-kwaśny jaki jedliśmy. Bardzo dobre proporcje składników. Zrobiłam mniejszą ilość, bo tylko z kilograma pomidorów, sosu wyszło na trzy obiady dla 3 osób. Dusiłam najpierw same warzywa przez około 15-20 minut, a dopiero potem dodałam zalewę octową i dusiłam jeszcze te pół godziny przewidziane w przepisie. Ocet dodany na samym początku może sprawić, że warzywa nie zmiękną. Ten sok z ananasa dodawany na koniec z mąką ziemniaczaną dodaje fajnej glazury potrawie. Polecam wielbicielom takich smaków.
ryfka 2014-08-24 11:19:23.306

Moja mama robi od lat bardzo podobny sos w ilościach hurtowych. Nie jesteś czasem moją siostrą? :)
Tak jak patrzę na przepis, to jedyne zmiany są takie:
- nie zagęszcza się tego sosu mąką. Jest dosyć gęsty, a jeśli nie to można po otworzeniu zagęścić.
- papryka żółta, czerwona i zielona pokrojone wzdłuż w grube paski. W ogóle wszystko jest krojone nie-drobno.
- świetnym dodatkiem są pędy bambusa - stąd mój tata nazywał ten sos chińskim i jako taki go znam. My jemy go zawsze z ryżem (rodzice jeszcze z przesmażonym kurczakiem) lub makaronem ryżowym.
- zamiast chili w proszku jedna papryczka pokojona w paski.
Poza tym wszystko jak powyżej, ale u nas to się robi zaczynając od 10 kg pomidorów (dwa wojskowe gary). Sama nie zrobię, bo nie mam takich wielkich garnków, ale zawsze przywożę od mamy kilka słoików. W zimie otworzyć, ugotować ryż i błyskawiczny pyszny obiad gotowy. Jak byłam mała to wyławiałam kawałki ananasa i zjadałam je najpierw, takie skrzywienie.
Bardzo polecam, zróbcie ilość hurtową. Sos jest przepyszny, a wcale nie ma przy nim dużo roboty.
~Marta 2013-10-15 01:29:05.638

Sos naprawdę pyszny, zrobiłyśmy z koleżanką 20 słoików. Wyszedł nam bardzo pikantny (HOT!), ale degustacja z ryżem wyszła optymalnie. Eksperyment na pewno będę powtarzać za rok, ale dodam mniej pieprzu :)
fear77 2011-08-22 19:57:46.341

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco) (wegańska)
Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska)
Hawajska surówka (wegańska)
Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików) (wegańska)
Salsa - sos pomidorowy na ostro (do słoików) (wegańska)
Kawa hawajska, z rumem (lakto-wege)
Sałatka "hawajska" z ananasem, kukurydzą i ogórkiem (wegańska)
Leczo do słoików (wegańska)
Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas