
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ok. 60 dag żółtej dyni (lub pomarańczowej)
3-4 duże ząbki czosnku kilka łyżek oleju sos sojowy ok. 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki ew. inne przyprawy, np. oregano Przygotowanie:
Czosnek wycisnąć do szklanki, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić. Dynię obrać, pokroić na słupki (ok. 1x1x10 cm). Wysmarować większą ilością czosnku z olejem spód szerokiego naczynia żaroodpornego. Położyć kawałki dyni, posypać słodką papryką i wyłożyć resztę czosnku z olejem. Wymieszać, skropić lekko sosem sojowym. Przykryć i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika.
Po ok. 10 min wyjąć, dynię ze spodu przełożyć na wierzch, polać powstałym sosem, przykryć i wstawić ponownie do piekarnika. Dynia piecze się w sumie ok. 20-25 min. Można zapiekać również pomarańczową dynię, ale jest twardsza i dłużej się piecze (ok. 40-50 min). Żółta dynia jest wg mnie smaczniejsza. Można piec ją również z ulubionymi przyprawami, np. oregano. Dynia melonowa (ta ogromna) łatwo się rozpada i podczas pieczenia trzeba po prostu do niej częściej zaglądać. Twardsze i takie bardziej mączyste są dynie mniejsze, np. hokkaido. Można z niej zrobić pyszną pastę do pieczywa rozgniatając zimną dynię i kładąc ją na chleb. Wskazówki i uwagi:Piekłam 1 kg dyni melonowej - to ta najpopularniejsza, którą najczęściej można dostać w sklepie, ale nie wiem czy Ania D. zalicza ją do dyń żółtych czy pomarańczowych - jest przecież pomarańczowa, ale w porównaniu z innymi gatunkami można uznać że prawie żółta :). Pierwszy raz piekłam ją w 180 albo 200' pod przykryciem. Po 40-45 min. była idealna! Jeszcze nie zdążyła stracić konsystencji i nie była zupełnie paćkowata. Następnym razem piekłam ją w 220'C i po 20 min. była super, nie obeschła ani nic takiego.
![]() Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naprawde dobre, nigdy bym nie pomyślała, żeby tak przyrządzić dynię! pamelal 2013-10-20 15:27:46.034 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Dynia marynowana - kompot z dyni (wegańska)Dynia pieczona z przyprawami i oliwą (wegańska) "Gravlax" z pieczonej dyni (wegańska) Dynia masłowa pieczona z brązowym cukrem (wegańska) Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska) Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska) Dżem z dyni z jabłkami i gruszkami (pieczony lub duszony) (wegańska) Czosnkowa pasta ze słonecznika i ryżu (wegańska) Pieczone ziemniaki w skórce, z twarożkiem czosnkowym (lakto-wege) Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Spooky_Morrigan 2014-09-22 18:51:29.342