7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni)

Ania D.: "Doskonałe warzywo do obiadu. My ją tak lubimy, że robię ją teraz co drugi czy trzeci dzień biorąc na raz kilogram dyni."
Podpisuję się pod słowami Ani. Z pieczonymi ziemniakami po prostu bajka! Do tego najlepiej pomidor - jego lekko kwaskowaty smak doskonale pasuje do reszty.


Średnia ocena: [4.434782608695652 z 23 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 60 dag żółtej dyni (lub pomarańczowej)
3-4 duże ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
sos sojowy
ok. 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
ew. inne przyprawy, np. oregano

Przygotowanie:

Czosnek wycisnąć do szklanki, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić. Dynię obrać, pokroić na słupki (ok. 1x1x10 cm). Wysmarować większą ilością czosnku z olejem spód szerokiego naczynia żaroodpornego. Położyć kawałki dyni, posypać słodką papryką i wyłożyć resztę czosnku z olejem. Wymieszać, skropić lekko sosem sojowym. Przykryć i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika.

Po ok. 10 min wyjąć, dynię ze spodu przełożyć na wierzch, polać powstałym sosem, przykryć i wstawić ponownie do piekarnika. Dynia piecze się w sumie ok. 20-25 min.

Można zapiekać również pomarańczową dynię, ale jest twardsza i dłużej się piecze (ok. 40-50 min). Żółta dynia jest wg mnie smaczniejsza. Można piec ją również z ulubionymi przyprawami, np. oregano. Dynia melonowa (ta ogromna) łatwo się rozpada i podczas pieczenia trzeba po prostu do niej częściej zaglądać. Twardsze i takie bardziej mączyste są dynie mniejsze, np. hokkaido.

Można z niej zrobić pyszną pastę do pieczywa rozgniatając zimną dynię i kładąc ją na chleb.

Wskazówki i uwagi:

Piekłam 1 kg dyni melonowej - to ta najpopularniejsza, którą najczęściej można dostać w sklepie, ale nie wiem czy Ania D. zalicza ją do dyń żółtych czy pomarańczowych - jest przecież pomarańczowa, ale w porównaniu z innymi gatunkami można uznać że prawie żółta :). Pierwszy raz piekłam ją w 180 albo 200' pod przykryciem. Po 40-45 min. była idealna! Jeszcze nie zdążyła stracić konsystencji i nie była zupełnie paćkowata. Następnym razem piekłam ją w 220'C i po 20 min. była super, nie obeschła ani nic takiego.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-10-25 08:58:55.408
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Otwarłam dzisiaj u siebie sezon dyniowy tym daniem - bardzo tęskniłam za czosnkową dynią :P
Spooky_Morrigan 2014-09-22 18:51:29.342


Naprawde dobre, nigdy bym nie pomyślała, żeby tak przyrządzić dynię!
pamelal 2013-10-20 15:27:46.034

rzeczywiście dobre :) tylko ręce pocięte od obierania dyni :D
mutma 2012-11-16 21:15:08.086

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dynia marynowana - kompot z dyni (wegańska)
Dynia pieczona z przyprawami i oliwą (wegańska)
"Gravlax" z pieczonej dyni (wegańska)
Dynia masłowa pieczona z brązowym cukrem (wegańska)
Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska)
Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska)
Dżem z dyni z jabłkami i gruszkami (pieczony lub duszony) (wegańska)
Czosnkowa pasta ze słonecznika i ryżu (wegańska)
Pieczone ziemniaki w skórce, z twarożkiem czosnkowym (lakto-wege)
Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas