7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos do makaronu na bazie dyni

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

około 2 szklanek pokrojonej w kostkę dyni
1 czerwona papryka
5 średnich pieczarek
2 marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
czerwona fasolka adzuki, z puszki (może być też każda inna)
2 puszki pomidorów w zalewie

oliwka z oliwek do smażenia
cebula
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
pestki dyni
świeża bazylia
mieszanka ziół
curry
sól
pieprz

opcjonalnie: 3 łyżeczki czerwonego pesto, 3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Marchewki kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Fasolkę płuczemy z zalewy. Cebulę i imbir drobno siekamy.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewany oliwkę i smażymy na niej cebulę, dodajemy imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy dynię, pieczarki i paprykę i chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami z puszki i doprawiamy. Dusimy wszystko na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy marchewkę, ciecierzycę i fasolę. Doprawiamy.

Można też dodać czerwone pesto, aby sos zyskał fajny posmak suszonych pomidorów, i śmietanę, aby całość złagodzić (trzeba wtedy wymieszać śmietanę z gorącą wodą, żeby nie zrobiły się grudki).

Sos wykładamy na makaron (nadaje się praktycznie każdy) i posypujemy pestkami dyni (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Wskazówki i uwagi:

Taki sos można dowolnie modyfikować w zależności od tego co w lodówce. Zrobiłam synkowi wersję trochę uproszczoną, bez składników, których nie jada - bez pieczarek, pomidorów z puszki i pesto, sos powstał na bazie śmietany - i też wyszło pycha!
Smak tego sosu bardzo mi przypomina ten na bazie cukinii http://puszka.pl/przepis/4917-spaghetti_z_cukinia_i_ciecierzyca.html
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-10-28 12:00:13.615
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Bardzo dobry :) z makaronem razowym smakuje wyśmienicie!
Marcela 2013-10-01 14:36:43.303


Pyszny sosik, polecam! :)
kasiarka 2011-12-23 21:24:44.487

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pikantny makaron z sosem na bazie z oliwy z oliwek (wegańska)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska)
Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki (lakto-wege)
Sos curry (na bazie winegretu i majonezu) (bez ograniczeń)
Sos majonezowy na bazie mleka skondensowanego (lakto-wege)
Sos czosnkowy na bazie bułki tartej i żółtek (ovo-wege)
Sos do sajgonek na bazie octu ryżowego (wegańska)
Sos czosnkowy na bazie namoczonej bułki i żółtka (bez ograniczeń)
Surówka szpinakowa z rzodkiewką i sosem na bazie tahini (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas