
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:650 ml wody
300 g cukru 10 nitek szafranu (niekoniecznie) 1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej 35 g rodzynek 35 g orzechów laskowych lub włoskich 200 g masła 225 g kaszy manny Przygotowanie:
Do wody wsypać cukier, szafran i gałkę. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko przyprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
W drugim garnku roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać kaszę i prażyć przez 10-15 minut mieszając. Kiedy kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli wlewać syrop ciągle mieszając - może pryskać! Wówczas należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Wrzucić orzechy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
kubek cukru, kubek kaszy może ciut więcej rodzynki zamiast orzechów gotowałem razem z rodzynkami daktyle posiekane. Bez gałki bez szafranu za to z aromatem waniliowym ;) i dało radę :P
~Kajetan 2009-08-06 19:08:15.977
kaszę manne można spokojnie uprażyć na teflonie bez tłuszczu :)
problem masła/margaryny rozwiązany :) ~aga 2008-01-13 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Halawa Hare Krishna (lakto-wege)Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska) Gajar ka halwa - halawa z marchwi (wegańska) Kaddu ka Halwa - halawa z dyni (wegańska) Halawa - Bhuni hui czini ka halawa (z sokiem i skórką pomarańczową) (lakto-wege) Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege) Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową (wegańska) Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege) Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege) Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
dotA
~dotA 2011-01-28 00:24:13.836