7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty)Vlada: "To jest potrawa z regionów, z których pochodzę. Wg Makłowicza i pewnie większości społeczeństwa polskiego żurek robi się z mąki razowej a biały barszcz z mąki żytniej, ale w moich rodzinnych okolicach biały barszcz to po prostu zupa z kwasu z kapusty kiszonej."
Średnia ocena:
[4.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [6]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:włoszczyzna
listek laurowy ziele angielskie majeranek czosnek cebula sok z kiszonej kapusty sól pieprz ew. mąka do zagęszczenia ew. śmietana Przygotowanie:Do gara wrzucamy włoszczyznę z listkiem, zielem, majerankiem, czosnkiem, cebulą spaloną na płycie.
Gdy to się trochę pogotuje, wlewamy sok z kiszonej kapusty (ja, gdy robię bigos, odlewam pierwszą wodę do słoika, a później jest jak znalazł do zupki ;-) ), przyprawiamy. Zagęszczamy mąką (nie trzeba). W oryginalnym przepisie jest jeszcze śmietana, którą też wlewamy (ja nie dodaję, ale mój małżonek do talerza owszem ;-) )
Nadesłał(a) ~wd,
dnia: 2009-11-30 19:36:46.189
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Vlada
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Ja również jako rodowity Kujawiak nie mylę żuru z barszczem, a tym bardziej z zalewajką przyrządzaną przez moją mamę na bazie maślanki. Wracając do barszczu: wyłącznie na kwasie z kiszonej kapusty. Moja ulubiona wersja, to czysta zupa (bez zabielania śmietaną i bez zagęszczania mąką) podawana z kluchami ziemniaczanymi, czyli kwasówka z golcami. Taka babcina wersja, którą zostałem zainfekowany jeszcze w dzieciństwie. A nazwa jak nazwa, zaczerpnąłem ją jakieś 30 lat temu z menu nieistniejącej już włocławskiej restauracji Cristal. Rodzina z miejsca zaakceptowała. Dlaczego? Lokalne dinozaury pamiętają i z pewnością potwierdzą, że w rzeczonej knajpie serwowano wyśmienite żarcie klasycznej kuchni polskiej. Słowo na temat łamania przepisów: improwizacja w kuchni to świetna zabawa. W najbliższym czasie zamierzam poczęstować domowników barszczem zabielanym z dodatkiem makaronu typu świderki - ograniczenia czasowe + kwas kapuściany w lodówce. Tuszę nadzieję, że to nie profanacja. Jednak mierzi mnie mylenie właśnie żuru z barszczem, duszonej kapusty z bigosem, czy choćby zwykłej jajecznicy z daniem omletopodobnym. Wszystko może smakować nieźle, jednak staram się podchodzić z szacunkiem do tradycji kulinarnej w myśl prastarej zasady, że lepsze nierzadko bywa wrogiem dobrego. W przypadku wątpliwości uruchamiam wyobraźnię i zadaję mojej śp. Babci retoryczne pytanie: czy widząc "garkołomne" zmagania wnuka, trzepnęłaby go ścierką przez łeb? Wypróbujcie, czasem się sprawdza.
~włocławiak 2015-02-23 02:12:05.945
Barsz na kwasie jest pyszny. Koniecznie do tego kluski ziemniaczane. Moja babcia była z Kujaw, stąd zawędrował do Wrocławia i gdy czasem serwuje gościom, to przecierają oczy ze zdziwienia, ale potem mlaszczą że aż echo niesie.
~Wrocławianin 2012-01-17 00:00:55.73 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kapusta (biała lub kiszona) w sosie śmietankowo-koperkowym (wegańska)Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW) Kapusta biała z soczewicą (wegańska) Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska) Kapusta kiszona z kurkami (wegańska) Zasmażana kapusta kiszona (wegańska) Kwas chlebowy - oryginalna recepta (ze słodem zbożowym, miętą i białą melasą) (wegańska & RAW) Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi (bez ograniczeń) Surówka z białej kapusty i marchewki (wegańska & RAW) Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
W wersji nie wegańskiej dodaję wywar mięsny. Smak powala😀. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
~Witek 2021-07-02 05:39:23.851