7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty)

Vlada: "To jest potrawa z regionów, z których pochodzę. Wg Makłowicza i pewnie większości społeczeństwa polskiego żurek robi się z mąki razowej a biały barszcz z mąki żytniej, ale w moich rodzinnych okolicach biały barszcz to po prostu zupa z kwasu z kapusty kiszonej."

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

włoszczyzna
listek laurowy
ziele angielskie
majeranek
czosnek
cebula
sok z kiszonej kapusty
sól
pieprz
ew. mąka do zagęszczenia
ew. śmietana

Przygotowanie:

Do gara wrzucamy włoszczyznę z listkiem, zielem, majerankiem, czosnkiem, cebulą spaloną na płycie.

Gdy to się trochę pogotuje, wlewamy sok z kiszonej kapusty (ja, gdy robię bigos, odlewam pierwszą wodę do słoika, a później jest jak znalazł do zupki ;-) ), przyprawiamy.

Zagęszczamy mąką (nie trzeba). W oryginalnym przepisie jest jeszcze śmietana, którą też wlewamy (ja nie dodaję, ale mój małżonek do talerza owszem ;-) )
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-11-30 19:36:46.189
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Vlada
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jest to właśnie taki przepis, jak robiła moja mama.
W wersji nie wegańskiej dodaję wywar mięsny. Smak powala😀. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.
~Witek 2021-07-02 05:39:23.851

Ja również jako rodowity Kujawiak nie mylę żuru z barszczem, a tym bardziej z zalewajką przyrządzaną przez moją mamę na bazie maślanki. Wracając do barszczu: wyłącznie na kwasie z kiszonej kapusty. Moja ulubiona wersja, to czysta zupa (bez zabielania śmietaną i bez zagęszczania mąką) podawana z kluchami ziemniaczanymi, czyli kwasówka z golcami. Taka babcina wersja, którą zostałem zainfekowany jeszcze w dzieciństwie. A nazwa jak nazwa, zaczerpnąłem ją jakieś 30 lat temu z menu nieistniejącej już włocławskiej restauracji Cristal. Rodzina z miejsca zaakceptowała. Dlaczego? Lokalne dinozaury pamiętają i z pewnością potwierdzą, że w rzeczonej knajpie serwowano wyśmienite żarcie klasycznej kuchni polskiej. Słowo na temat łamania przepisów: improwizacja w kuchni to świetna zabawa. W najbliższym czasie zamierzam poczęstować domowników barszczem zabielanym z dodatkiem makaronu typu świderki - ograniczenia czasowe + kwas kapuściany w lodówce. Tuszę nadzieję, że to nie profanacja. Jednak mierzi mnie mylenie właśnie żuru z barszczem, duszonej kapusty z bigosem, czy choćby zwykłej jajecznicy z daniem omletopodobnym. Wszystko może smakować nieźle, jednak staram się podchodzić z szacunkiem do tradycji kulinarnej w myśl prastarej zasady, że lepsze nierzadko bywa wrogiem dobrego. W przypadku wątpliwości uruchamiam wyobraźnię i zadaję mojej śp. Babci retoryczne pytanie: czy widząc "garkołomne" zmagania wnuka, trzepnęłaby go ścierką przez łeb? Wypróbujcie, czasem się sprawdza.
~włocławiak 2015-02-23 02:12:05.945

Barsz na kwasie jest pyszny. Koniecznie do tego kluski ziemniaczane. Moja babcia była z Kujaw, stąd zawędrował do Wrocławia i gdy czasem serwuje gościom, to przecierają oczy ze zdziwienia, ale potem mlaszczą że aż echo niesie.
~Wrocławianin 2012-01-17 00:00:55.73

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kapusta (biała lub kiszona) w sosie śmietankowo-koperkowym (wegańska)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW)
Kapusta biała z soczewicą (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapusta kiszona z kurkami (wegańska)
Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Kwas chlebowy - oryginalna recepta (ze słodem zbożowym, miętą i białą melasą) (wegańska & RAW)
Chłodnik litewski z botwiną, kwasem ogórkowym i ogórkami kiszonymi (bez ograniczeń)
Surówka z białej kapusty i marchewki (wegańska & RAW)
Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas