7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chili con carne - w wersji wege

Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryki z mięsem".

Średnia ocena: [4.7894736842105265 z 19 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [13]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy chili (u mnie dwie suszone papryczki)
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g granulatu sojowego
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
1 kostka bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę (u mnie po kawałku kolorowych)
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

Przygotowanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chili, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać granulat (wcześniej ugotowany), mieszając zrumieniać z każdej strony.

Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut.

Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Wskazówki i uwagi:

Podawać na gorąco, np. z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-11-25 20:45:47.61
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

W tym przepisie jest chyba porządnie coś nie tak z gramaturą granulatu sojowego - ja użyłam 150g suchego granulatu sojowego i moje chilli składa się teraz w 80% z granulatu.
Claygirl 2016-01-02 18:33:56.973

Ja zamiast granulatu dałam startą kostkę tofu, która podsmażyłam razem z cebulą. Przepyszne do było ^^
Shashinka 2014-04-08 15:00:31.175

Chili bez mięsa to "Chili sin carne", co też jest daniem meksykańskim! :) Zamiast granulatu sojowego można dodać ciecierzycę konserwową, a zamiast bulionu warzywnego bulion grzybowy - dodaje wspaniały aromat! :) Można fajnie kombinować z tym daniem! :)
~Hiszpańska Inkwizycja 2013-06-08 10:03:16.67

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chilli Con Carne w wersji wegetariańskiej (lakto-wege)
Chilli con carne - troszkę oszukane ;) (wegańska)
Wege-rogaliki (wersja duża :P) (bez ograniczeń)
sałatka Wiktorii w wersji wege (bez ograniczeń)
Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady) (wegańska)
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Kotlety pożarskie w wersji wege (z gotowanego zboża i kapusty) (wegańska)
Wege skwarki (wegańska)
Wege-strogonoff (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas