
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Halawa - Bhuni hui czini ka halawa (z sokiem i skórką pomarańczową)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:650 ml mleka
300 g cukru 200 g masła 225 g kaszy manny 35 g rodzynek 2 łyżki utartej skórki pomarańczy sok z 1 pomarańczy Przygotowanie:
Zagotować mleko. W drugim garnku stopić cukier ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Gdy się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dolewać gorące mleko. Cukier się skrystalizuje. Zamieszać i gotować na małym ogniu, by rozpuścić kryształy.
W garnku stopić masło, wrzucić kaszę i prażyć ją mieszajac przez ok. 15 minut. Kiedy się zabrązowi, zmniejszyć ogień do minimum. Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Powoli wlać tę mieszaninę do kaszy. Zamieszać, by rozbić grudki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut, aż kasza wchłonie płyn. Podawać na gorąco lub na zimno.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska)Halawa Hare Krishna (lakto-wege) Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska) Gajar ka halwa - halawa z marchwi (wegańska) Kaddu ka Halwa - halawa z dyni (wegańska) Piernik ze skórką pomarańczową (wegańska) Lemoniada ze skórką pomarańczową (wegańska) Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege) Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege) Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |