7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki)

Deser indyjski. Proste składniki, bardzo słodki. Jednak trochę pracochłonny.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

900 g marchwi
150 g masła
300 g cukru
500 ml mleka
3 łyżki rodzynek
3 łyżki migdałów w płatkach
cynamon
kardamon

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na drobnej tarce. W garnku roztopić masło, dodać marchew, gotować 10 minut. Dodać cukier, mleko, rodzynki, migdały, cynamon i kardamon. Gotować CIĄGLE mieszając około 30 minut - aby masa zrobiła się nie wodnista.

Wyłożyć na półmisek. Gdy ostygnie uformować placek, posypać cynamonem, kardamonem i ozdobić migdałami. Wstawić do lodówki na 30 minut. Na ciepło jednak też jest całkiem niezłe.

Wskazówki i uwagi:

Ja dodaję cynamon bezpośrednio do masy w garnku (w oryginale ma być on tylko jako posypka) oraz nie formuje placka ;)
Należy naprawdę stać 30-40 minut i mieszać - inaczej może się to skończyć szybkim przypaleniem całości mikstury.
Nadesłał(a) pau, dnia: 2009-12-24 20:23:53.069
Źródło/autor przepisu: Jakaś książka Kriszna food czy coś takiego - mam go od koleżanki w formie przekazu ustnego ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Krokiety orientalne (z farszem na bazie kapusty i marchewki) (bez ograniczeń)
Majonez na bazie ciecierzycy (wegańska)
Pasztet z marchewki (ovo-wege)
Chałwa z marchewki (wegańska)
Majonez na bazie jogurtu naturalnego (lakto-wege)
Koktajl ananasowy na bazie lodów (lakto-wege)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos do makaronu na bazie dyni (wegańska)
Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska)
Młode marchewki na ostro (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas