7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki)Deser indyjski. Proste składniki, bardzo słodki. Jednak trochę pracochłonny.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:900 g marchwi
150 g masła 300 g cukru 500 ml mleka 3 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów w płatkach cynamon kardamon Przygotowanie:Marchew zetrzeć na drobnej tarce. W garnku roztopić masło, dodać marchew, gotować 10 minut. Dodać cukier, mleko, rodzynki, migdały, cynamon i kardamon. Gotować CIĄGLE mieszając około 30 minut - aby masa zrobiła się nie wodnista.
Wyłożyć na półmisek. Gdy ostygnie uformować placek, posypać cynamonem, kardamonem i ozdobić migdałami. Wstawić do lodówki na 30 minut. Na ciepło jednak też jest całkiem niezłe. Wskazówki i uwagi:Ja dodaję cynamon bezpośrednio do masy w garnku (w oryginale ma być on tylko jako posypka) oraz nie formuje placka ;)
Należy naprawdę stać 30-40 minut i mieszać - inaczej może się to skończyć szybkim przypaleniem całości mikstury.
Nadesłał(a) pau,
dnia: 2009-12-24 20:23:53.069
Źródło/autor przepisu: Jakaś książka Kriszna food czy coś takiego - mam go od koleżanki w formie przekazu ustnego ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Krokiety orientalne (z farszem na bazie kapusty i marchewki) (bez ograniczeń)Majonez na bazie ciecierzycy (wegańska) Pasztet z marchewki (ovo-wege) Chałwa z marchewki (wegańska) Majonez na bazie jogurtu naturalnego (lakto-wege) Koktajl ananasowy na bazie lodów (lakto-wege) Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege) Sos do makaronu na bazie dyni (wegańska) Sos czosnkowy na bazie tofu (wegańska) Młode marchewki na ostro (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |