7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidorKiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata (melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:4 bakłażany
4 papryki 2 pomidory (żeby przedłużyć sezon na tę potrawę używam pomidory z puszki - nieco inny smak, ale i tak trzeba je zetrzeć, więc się nadają) 1/2 filiżanki oliwy 2 łyżki octu winnego 4 ząbki czosnku 1/2 wiązki natki pietruszki sól Przygotowanie:Bakłażany opiekamy na mocnym ogniu (na płycie kuchenki elektrycznej lub w piekarniku), aż ich skórka popęka. Zanim zdejmiemy skórkę możemy na godzinę włożyć bakłażany do naczynia z zimną wodą – w ten sposób pozbędą się goryczki.
Obrane warzywa kroimy w drobne kawałki i tłuczemy na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Do osiągnięcia celu można użyć również maszynki do mielenia. Paprykę również opiekamy ze wszystkich stron, ściągamy skórkę, oczyszczamy z nasion, kroimy i tłuczemy razem z bakłażanami. Pomidory trzemy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami. Do powstałej masy stopniowo dodajemy oliwę, mieszając cały czas, a następnie ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
Nadesłał(a) ~x,
dnia: 2010-01-06 11:03:31.594
Źródło/autor przepisu: "Bałkańskie zapiski kuchenne" Iliana Genew-Puhalewa
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
to proporcja dla pułku piechoty! ja robie tę pastę z jednego bakłażana średniej wielkości i wychodzi cztery porcje śniadaniowe
~bryka 2012-03-27 15:50:47.146
Bardzo smaczna pasta. Zrobiłam z połowy składników i wyszedł litr, więc jeśli nie planujecie kolacji na 12 osób... :D
mathilda 2010-04-30 18:27:53.611 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Salata de vinete - sałatka/pasta z pieczonych bakłażanów z zieloną papryką i pomidorami (wegańska)Salata de vinete - sałatka (pasta) z pieczonych bakłażanów (wegańska) Zaalouk - sałatka marokańska z pieczonego bakłażana i pomidorów (tzw. kawior z bakłażanów) (wegańska) Pasta sojowa z dodatkiem zielonej papryki i pomidorów (wegańska) Krem (pasta) z bakłażanów (wegańska) Pasta z pestek słonecznika i pieczonej (lub surowej) czerwonej papryki (wegańska) Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska) Pasta z gotowanych bakłażanów z majonezem (wegańska) Zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i pieczarek (lakto-wege) Jarzynka z pieczonych bakłażanów z duszoną cebulą i bazylią (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Elea 2013-06-15 19:58:47.913