7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pszenne rogaliki na zakwasie z "orzechowym" nadzieniem bez orzechówAnia D.: "Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia. [...] A pomysł to chyba połączenie laddu i różnych trufli, które się robi z podprażonej na patelni mąki. Lubię wymyślać różności, by wykorzystywać w kuchni do różnych potraw wszystko to, co mam, by nie było tylko tak, że np. ciecierzyca to tyko na słono."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:zaczyn:
4 łyżki zakwasu pszennego 1 szklanka letniego mleka (sojowego lub innego) 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2 czubate łyżki miodu (lub słodu) ciasto: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki mąki z amarantusa 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1/8 łyżeczki kurkumy szczypta soli 1/3 szklanki oleju nadzienie: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1/4 szklanki oleju 3 czubate łyżki miodu (lub słodu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki gorącej wody Przygotowanie:Zaczyn: Miód/słód rozpuścić w mleku. Wymieszać składniki, odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Ciasto: Do podrośniętego ciasta dodać mąkę pszenną i z amarantusa, zapach, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być twarde jak na pierogi), dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak będzie gorący, wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna lekko zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia. Wałkować z ciasta koła, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce, piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Nadesłał(a) ~w.d.,
dnia: 2010-01-26 10:40:07.229
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie (wegańska)Rogalik francuski z nadzieniem brzoskwiniowym (lakto-wege) Ravioli z nadzieniem z orzechów i gorgonzoli (bez ograniczeń) Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska) Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska) Domowe pesto bez orzechów (wegańska) Słodkie drożdżówki na zakwasie, z nadzieniem kokosowo-karobowym (wegańska) Mleko orzechowe lub migdałowe (z orzechów lub masła orzechowego) (wegańska) Buraczkowe ravioli z orzechowym nadzieniem (wegańska & RAW) Bułeczki pszenne na zakwasie i drożdżach, z kiełkami pszenicy lub rodzynkami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |