7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa)Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli 1/8 łyżeczki kurkumy 1/3 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 4-5 jabłek ok. 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek Przygotowanie:Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę z solą i kurkumą, gotować na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.
Wysmarować blachę olejem. Odłożyć 1/3 ciasta na potem, resztą wylepić dno i boki foremki, wysypać na to rodzynki (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Nadesłał(a) ~w.d.,
dnia: 2010-02-18 16:22:53.202
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana) (wegańska)Bezglutenowa szarlotka (bez cukru) (wegańska) Naleśniki ryżowe (bezglutenowe) (wegańska) Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska) Krem jaglano-truskawkowy (wegańska) Szarlotka jaglana (wegańska) Szarlotka z budyniem (wegańska) Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem (wegańska) Krokieciki jaglano-słonecznikowo-pieczarkowe (wegańska) Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
- mąka kukurydziana zamiast ryżowej
- dodałam pół szklanki cukru i lekko przesypałam cukrem owoce
- dodałam lekko kwaśne śliwki bez skórek
- piekłam ok. godzinę
Warto uważać, żeby dolne brzegi nie wyszły grube.
A poza tym ciasto bardzo smaczne i zdrowe!
~Ewa S. 2013-07-28 22:25:37.389