
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:makaron cannelloni
farsz: szpinak - paczka mrożonego lub drobno posiekany świeży paczka wędzonego tofu pół cebuli 2 duże ząbki czosnku pieprz sól olej/oliwa do smażenia sos beszamelowy: wegańskie masło lub olej mąka śmietanka lub mleko sojowe biały pieprz sól gałka muszkatołowa sos pomidorowy: świeże pomidory bardzo rozdrobnione lub pomidory z puszki (krojone) odrobina świeżego czosnku bazylia natka pietruszki pieprz sól papryka w proszku Przygotowanie:
A) Farsz:
1. Przesmaż cebulę na oliwie. 2. Dodaj szpinak. 3. Kiedy szpinak będzie już wyglądał jak tzw. ciapa (wypuści wodę, a ta odparuje), dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. 4. Dodaj rozdrobnione widelcem tofu i przyprawy do smaku. Całość wymieszaj. B) Cannelloni należy wypełnić farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub nadającej się do pieczenia brytfance. C) Sos beszamelowy: 1. Rozpuść masło lub podgrzej olej. 2. Mieszając dodaj mąkę, adekwatnie do ilości tłuszczu. 3. Wlej mleko/śmietankę, dodaj przyprawy i wymieszaj, zagotuj. D) Cannelloni zalej "od serca" sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni - ja wstawiłam do 200 stopni, a potem zmniejszyłam na ok. 180 stopni. Piecz przez 30-40 min. E) Sos pomidorowy: Wymieszaj wszystkie składniki razem, najlepiej zaraz po wsadzeniu cannelloni do piekarnika. Składniki się trochę przegryzą. F) Upieczone cannelloni wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym. SMACZNEGO! Wskazówki i uwagi:Warto poeksperymentować z farszami. Ja wykorzystałam sprawdzone już przepisy do przygotowania tego dania :)
![]() Źródło/autor przepisu: metoda prób i błędów oraz licznych modyfikacji
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pyszne, ja zrobiłam bez tofu, do beszamelu dodałam płatki drożdżowe, kurkumę i powstał sos a la serowy :D A do pomidorowego zeszkliłam cebulkę omnomnomon mogłabym to jeść codziennie <3 masskotka69 2014-05-14 09:46:17.789 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj na obiad - mój tata, niechętny "wynalazkom", zajadał aż mu się uszy trzęsły ;). Wspaniałe połączenie smaków, polecam wszystkim miłośnikom dań z makaronem czy szpinakiem w roli głównej. MNIAM! :) TNT 2013-02-26 21:06:36.716 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Cannelloni ze szpinakiem (lakto-wege)Cannelloni ze szpinakiem i serem (bez ograniczeń) Zapiekanka ze szpinaku i tofu (wegańska) Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska) Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege) Zielony farsz z brokuła i szpinaku (do naleśników) (wegańska) Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą (wegańska) Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska) Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska) Naleśniki z serem : farsz bananowo-waniliowy z tofu (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Anna 2015-01-07 20:25:52.704