7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Potato skins (Tex-Mex)

Nazwa angielska, bo nie potrafię znaleźć dobrze brzmiącej polskiej nazwy:) No chyba że skórki ziemniaczane:) Ale to nie brzmi ładnie:) Typowe danie kuchni tex-mex, pyszne tak bardzo, że nie wiadomo kiedy zniknęła ostatnia skórka:) Czas przygotowania wydaje się długi, ale tak naprawdę to góra pół godziny, reszta to oczekiwanie (niełatwe, bo niełatwe, ale konieczne;))

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

małe ziemniaki bez oczek, ciemnych punktów, itp. (ilość zależna od ilości osób)
olej (wytrzymały na wysokie temperatury - tzw. wysoki punkt spalania)
tarty ser (najlepiej cheddar)
kwaśna, gęsta śmietana
posiekana dymka ze szczypiorkiem
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
sól

Przygotowanie:

Punkt pierwszy: myjemy ziemniaki, smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ziemniaki do miękkości (zwykle 30-45 min. - można sprawdzić nakłuwając największego ziemniaka wykałaczką).

Punkt drugi: pozwalamy ziemniakom wystygnąć, następnie przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką zostawiając około 0,5 cm ziemniaka na skórce. Znowu smarujemy olejem (w środku i na zewnątrz), solimy i układamy na kratce do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego już do 220 stopni. Zapiekamy po 10 minut z każdej strony.

Punkt trzeci: wyciągamy ziemniaki, układamy je na kratce skórką do dołu (jeśli jeszcze nie są:)), pieprzymy i posypujemy serem (można z górka, ser i tak się stopi:)). Zapiekamy przez parę minut, dopóki ser nie zacznie się "gotować" (bąbelkować:)) Gorące przełożyć na talerz, na każdej połówce położyć łyżeczkę śmietany i posypać szczypiorkiem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli macie dostęp do produktów Quorn, warto dodać ichni "bekon" na wierzch sera, tuż przed ostatnim zapiekaniem.
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2010-02-15 11:00:37.939
Źródło/autor przepisu: swobodne tłumaczenie ze strony http://simplyrecipes.com/recipes/potato_skins (przepis wypróbowany na własnej skórze:))
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszne!
ryfka 2010-03-12 19:46:38.153

"Zapiekane łódeczki ziemniaczane"... Faktycznie, brzmi lepiej niż "zapiekane skórki ziemniaczane" ;) Takie to proste, a ja się naprawdę długo głowiłam, jak je ładnie nazwać:)
lolituma 2010-02-16 00:50:29.417

to może "łódeczki" ziemniaczane? :>
~ksz 2010-02-15 19:00:56.12

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Frytki ze słodkich ziemniaków (Sweet Potato Fries) (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas