7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prawie jak humus, czyli farsz / pasta z groszku i tahini

Fajny lekki farsz do naleśników w zabójczym kolorze :) W razie nadmiaru świetnie nada się jako smarowidło do chleba.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

450 g zielonego groszku (paczka mrożonki)
2 czubate łyżki tahini (masło sezamowe)
sól (myślę, że około płaskiej łyżeczki do herbaty)
czosnek (użyłam granulowanego, więc nie wiem, ile by było na ząbki)
sok z cytryny (u mnie z niecałej połówki)

Przygotowanie:

Groszek gotujemy do miękkości w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i miksujemy w malakserze z tahini. Prawdopodobnie masa wyjdzie dość sucha, więc po troszku dolewamy wody, miksujemy i sprawdzamy, czy konsystencja nam pasuje.

Doprawiamy do smaku solą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Z tych proporcji u mnie wyszło 7 naleśników napchanych tak, że prawie nie dały się zwinąć ;) Więc myślę, że jakby trochę oszczędniej nadziewać, to spokojnie z 9-10 wyjdzie.
Nadesłał(a) madziaq, dnia: 2010-02-28 14:28:59.919
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

polecam zamiast mrożonego groszku użyć takiego świeżego, tzn. połówek, namoczyć na noc, ugotować do miękkości i odparowania wody- wg mnie lepszy niż z puszki czy mrożony
~paula 2014-06-18 23:31:37.044

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska)
Pasta z groszku ze smażoną cebulą czyli małe, szybkie co nieco (wegańska)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
Soja gotowana jak groszek, w strączkach (wegańska)
Farsz do tarty z warzyw i groszku (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini (wegańska)
Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem) (wegańska)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)
Farsz ze słodkiej kapusty do naleśników czyli krokietów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas