7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Piegowate kluski makowe z sosem orzechowym na słonoWegetarinka: "Lubię kluski, lubię mak, ale niekoniecznie połączone słodkimi smakami. Kluski można zrobić z sezamem, siemieniem lnianym, zblendowanymi orzechami lub posiekanymi ziołami i podać niekoniecznie w takiej formie, ale np. z sosami warzywnymi, choć ta jest smaczna i z pewnością zaspokoi apetyt tych, którzy lubią smaki orzechowe i chrupiący pod zębami mak :)"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:kluski:
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (typy mąki można mieszać, w zależności od upodobań) 4 łyżki maku 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody 2 pełne łyżki oliwy z oliwek sos orzechowy na słono: 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju do smażenia 2 średnie cebule 2 szklanki orzechów (ja zrobiłam z włoskich) kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (jeżeli dostępna) 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie:Mieszam mąki, mak i sól. Dolewam stopniowo wodę wyrabiając ciasto - ważne jest, by woda była gorąca. Jeśli parzy w łapki, to w początkowej fazie ciasto można siekać nożem. Nie należy trzymać się kurczowo proporcji mąki do wody, tylko zakończyć dozowanie jednego lub drugiego gdy ciasto nabierze odpowiedniej, plastycznej konsystencji. Wtedy dolewam oliwę i jeszcze chwilę wyrabiam.
Z ciasta, na podsypanym mąką blacie, wałkuję cienkie arkusze (jak na makaron) i zostawiam, żeby przeschły. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję dość drobno pokrojoną cebulę i smażę chwilę. Następnie dodaję posiekane orzechy i natkę, smażę kolejne 2-3 minuty, dolewam sos sojowy, mieszam i wyłączam gaz. Powstałym sosem należy przekładać w żaroodpornym naczyniu kluski. Z ciasta wycinam dowolne kształty: mogą to być trójkąty, romby, kwadraty, nitki, wstążki. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Wrzucam kluski po kilka sztuk, mieszam, żeby się nie posklejały, i gotuję kilka minut od wypłynięcia. Po wyjęciu wrzucam na sitko i przelewam zimną wodą, przekładam do przygotowanych w międzyczasie orzechów z oliwą. Każdą dodaną porcję należy wmieszać w orzechy, by się nie posklejały w trakcie przygotowania posiłku. Gdy całość już gotowa, wstawiam naczynie na kilka minut do piekarnika, by podgrzać przed podaniem. Kto nie dysponuje piekarnikiem może całość przesmażyć - należy tylko delikatnie mieszać.
Nadesłał(a) ~Kuna,
dnia: 2010-03-11 10:18:34.021
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2009/11/KLUSKI-Z-MAKIEM-I-ORZECHAMI.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Makaron z sosem orzechowym (lakto-wege)Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska) Chałka na słono (lakto-wege) Parfait do snu, czyli kremowe lody makowe z sosem migdałowym (bez ograniczeń) Spaghetti z sosem z masła orzechowego (wegańska) Śniadaniowe babeczki na słono (wegańska) Piegowata babka z polewą czekoladową (bez ograniczeń) Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem (wegańska) Kalafior z sosem jogurtowo-orzechowo-czosnkowym (lakto-wege) Sos z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym do szaszłyków (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |