7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curryPyyyycha! :) Naśladowałam potrawę z Zielonego Świata - nieistniejącej knajpy z wege kuchnią malezyjską. Ostatnio zoptymalizowałam przygotowanie i uznałam, że wreszcie zasługuje na zapuszkowanie :) Bardzo wygodnie przygotowuje się to danie w woku.
Średnia ocena:
[5.0
z 14 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [17]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1,5-2 szkl. ryżu
kawałek brokuła lub kalafiora, ok. 200g kawałek pora i/lub nieduża cebula 1 marchewka 1 nieduża pietruszka kawałek selera kilka (np. 5) średnich pieczarek ew. pól opakowania kotletów sojowych (a'la steki) lub tofu olej do smażenia ok. 1 łyżka curry 100-200 ml mleka kokosowego (55-75%) ok. 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (w przypadku tej ostatniej łyżki powinny być płaskie) sos sojowy sól pieprz ew. papryka słodka w proszku dla dodania koloru Przygotowanie:Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Kotlety sojowe przygotować wg. przepisu na opakowaniu - namoczyć lub ugotować w wodzie z sosem sojowym i ew. innymi przyprawami (polecam miso), odsączyć (nie wylewać zalewy!) i pokroić w ok. 2 cm paski. Jeśli wybraliśmy tofu, należy pokroić je w sporą kostkę i namoczyć w sosie sojowym. Przygotować warzywa, bo później nie będzie na to czasu: brokuła podzielić na różyczki (nóżki można obrać i pokroić w zapałki), cebulę posiekać, resztę pokroić w plasterki (tylko pieczarki nie za cienko - podczas smażenia się skurczą!). Kotlety lub tofu przesmażyć na rozgrzanym oleju (nie muszą być ładnie rumiane - i tak nie będzie tego widać), odłożyć na bok. Zeszklić cebulę i pora. Dodać włoszczyznę i pieczarki, mieszać nieco częściej póki pieczarki nie puszczą soku (będzie chronił przed przypaleniem), smażyć aż włoszczyzna będzie półmiękka. Dodać brokuła, smażyć moment aż zmieni kolor na bardziej intensywny (chyba że lubicie miękki, to można dłużej). Całość posypać curry i ew. słodką papryką, przesmażyć moment żeby aromat przypraw się rozszedł. Wlać zalewę z kotletów i wodę (lub sama wodę), w sumie 1-1,5 szklanki, do tego mleko kokosowe, wymieszać, doprawić do smaku. Dodać mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, dusić aż zgęstnieje. Sos zmieszać z kotletami lub tofu. Nałożyć ryż, rozgarnąć na boki, żeby zrobić więcej miejsca, na to warzywa w sosie i gotowe. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-03-12 12:47:02.16
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
nie miałam niestety ani brokuła, ani kalafiora- mimo wszystko wyszło pyszszszne, nawet mój mąż się zajadał, a to jego pierwszy kontakt z kotletami sojowymi :D
orzechova 2013-04-06 17:51:43.031
Wyszło przepyszne i bardzo aromatyczne :) zjadlam z plackami ziemniaczanymi
~Paula 2013-01-11 18:53:21.995 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tofu z sosem curry i czerwonym ryżem (wegańska)Ryż z warzywami i tofu w sosie pomidorowym (wegańska) Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege) Placuszki (kotlety) curry z tofu (wegańska) Pyszna sałatka z tofu, warzywami, mleczkiem kokosowym i sosem sojowym (wegańska) Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych (lakto-wege) Kotlety z pomidorowego ryżu i tofu (wegańska) Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska) Curry z kotletów sojowych z ananasem, orzechami i rodzynkami (wegańska) Curry z ciecierzycą, kostką sojową i warzywami (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
RudyRydz 2013-07-16 13:42:43.899